Translate

woensdag 20 augustus 2014

Misselijkmakende beelden van wanpraktijken op Italiaanse buffelmozzarella boerderijen ( video en petitie )
VIER VOETERS www.vier-voeters.nl onthult schokkend dierenleed op Italiaanse buffelmozzarella boerderijen

Stierkalveren worden doodgeslagen met hamers
© VOER VOETERS 
                                               
Twee jaar onderzoek door dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS toont schokkend dierenleed aan op buffelboerderijen in de regio Campania in Zuid-Italië. De dierenmishandeling start direct na de geboorte van de kalveren. Omdat buffels in Europa voornamelijk gebruikt worden voor de melkproductie en buffelvlees nauwelijks wordt gegeten, vormen de stierkalveren een ‘ongewenst bijproduct’. Deze dieren worden op brute en illegale wijze gedood: met hamers, verdronken in een dikke laag uitwerpselen of een hongerdood stervende  voor de ogen van hun moeders.

"De buffelmozzarella-industrie moet deze barbaarse methoden om stierkalveren te doden stoppen," zegt Barbara van Genne, campagneleider van VIER VOETERS.


Leven en dood verenigd in een poel van uitwerpselen
© VIER VOETERS

Eenmaal volwassen krijgen de buffels met andere uitdagingen te maken. Het hete en vochtige klimaat van de regio Campania is eigenlijk niet geschikt voor de buffels, die een dikkere huid en kleinere zweetklieren hebben dan koeien. Ze moeten kunnen afkoelen in modderbaden of met behulp van sproei-installaties, maar de meeste buffelboerderijen bieden dit niet.

Risico op ziektes

Te lange en onverzorgde hoeven bemoeilijken het lopen
Het merendeel van de bedrijven heeft een groot aantal dieren op een klein oppervlak en weidegang is niet mogelijk. De dieren staan in een zeer dikke laag van hun eigen uitwerpselen. Sommige buffels hebben open, onbehandelde wonden en velen van hen hebben ernstige loopproblemen door te lange en onverzorgde hoeven.
 
Drinkwater is soms niet beschikbaar en bijna altijd vies. Wanneer dieren sterven, blijven ze soms wel een week lang tussen hun soortgenoten liggen voordat ze weggehaald worden. Dit is niet alleen onacceptabel vanuit een dierenwelzijnsoogpunt, maar vergroot ook het risico op uitbraak van ziektes.
Wonden worden niet verzorgd
© VIER VOETERS

Buffelmozzarella wordt verkocht in vrijwel alle Europese supermarktketens tegen een prijs die vaak het dubbele is van reguliere koemelkmozzarella. Voor veel vegetariërs en flexitariërs, vaak dierenliefhebbers bij uitstek, is mozzarella een veel gebruikt ingrediënt.

 "Zeker bij deze groep zal dit nieuws hard aankomen. Het DOC-keurmerk van de buffelmozzarella en de hogere prijs wekken misschien de indruk dat daarmee ook dierenwelzijn gegarandeerd is. Maar het is precies het tegenovergestelde! Op de buffelboerderijen in Italië zijn ander management én structurele verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn en hygiëne noodzakelijk. Doorgaan op de huidige weg is geen optie," besluit Van Genne.


Eenzaam wachten op de dood
© VIER VOETERS

Richtlijnen om dierenwelzijn te verbeteren

VIER VOETERS heeft richtlijnen opgesteld die in lijn zijn met de huidige EU-wetgeving voor het houden van buffels als productiedieren óf deze overstijgen en roept supermarktketens in heel Europa op om deze te gebruiken bij hun inkoop van buffelmozzarella. Deze richtlijnen eisen o.a. stoppen met het brute doden van stierkalveren, goede zorg en medische behandeling, toegang tot modderbaden of een sproeisysteem, schoon drinkwater én reguliere controle van de buffelboerderijen. Consumenten worden gevraagd deze oproep kracht bij te zetten door een petitie te tekenen.

Teken de petitie

www.vier-pfoten.org/Buffalo

 

 
 

1 opmerking:

  1. "Weer zo`n massale verschrikkelijke dierenmishandeling, die ons allemaal aangaat, want ook vegetariërs denken dat ze die buffelmozarella kunnen eten zonder aan dierenmishandeling mee te doen. Laten we allemaal de petitie tekenen en doorgeven, de gruwelen gaan over heel Europa. Wat een zegen dat er zo`n organisatie bestaat als VierVoeters. Aleid Stoel"

    BeantwoordenVerwijderen