Translate

vrijdag 8 april 2022

Meer dan 100 paarden in heel Oekraïne gered; sommige paarden liepen in de open lucht, en sommigen achtergelaten in stallen door hun eigenaren.

 

Ruiters redden achtergelaten  paarden in Oekraïne


Paard Karpilon werd gered en overgebracht van de regio Kiev naar Lviv, Oekraïne, 1 april 2022, foto: Reuters / Joseph Campbell

De Oekraïense Hippische Federatie Charity Foundation heeft sinds het begin van de oorlog in februari meer dan 100 paarden in heel Oekraïne gered; sommige paarden zwerven in de open lucht, en sommigen achtergelaten in stallen door hun eigenaren.


Mykhailo Parkhomchuk, hoofd van de Oekraïense Hippische Federatie, is gevestigd in België, maar reed op dag twee van de oorlog terug naar zijn thuisland. Op dag vier had hij een netwerk van tientallen vrijwilligers georganiseerd en de liefdadigheidsinstelling opgericht om de verlaten paarden van Oekraïne te redden.

Zodra de paarden naar een veilige haven in de westelijke regio Lviv zijn gebracht, helpen Parkhomchuk en zijn collega's de paarden te herenigen met hun eigenaren of een nieuw thuis voor hen te vinden.

"In sommige regio's is het heel gevaarlijk. Paarden evacueren eerst naar ergens op een veilige plek, en dan naar hier [veilige haven in lviv regio]. Hier bereiden we alle papieren voor om paarden naar de Europese Unie te exporteren," zei Parkhomchuk.


De stichting krijgt dagelijks via social media verzoeken van eigenaren om hun achtergelaten paarden te helpen redden.

Maar niet alle paarden hebben het geluk gehad om het te halen. In de stad Hostomel brandden in maart minstens zeven paarden in een stal die in de vuurlinie lag, zei Parkhomchuk.

"Zijn naam is Karpilon, hij is een springpaard. Hij kwam uit de zeer gevaarlijke regio Kiev vanuit Irpin, Bucha," vertelde Taisia Stadnichenko, coördinator bij de stichting, aan persbureau Reuters over een van de paarden.

"Toen het bombardement begon, openden de eigenaren van de paarden net de stallen, en alle paarden ontsnapten, en hij ontsnapte aan het bombardement," zei ze. "Hij heeft 21 dagen alleen in het bos doorgebracht. En je ziet al die krassen. Hij is veel afgevallen."

"We maken geen verschil, of het nu een duur paard is, of goedkoop paard, of groot of oud, of jong paard, we proberen alle paarden te helpen en alle paarden te evacueren," zei Stadnichenko, eraan toevoegend dat sommige mensen wilden dat ze alleen dure sportpaarden zouden redden voor de toekomst van de sport en de fokkerij.


The Animal Reader is een klein onafhankelijk dierennieuwsplatform gevestigd in Nederland. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten