Translate

dinsdag 26 april 2022

Actiegroep Scotland Against Greyhound Exploitation: Windhondenrennen 'verouderd en wreed en honden vaak gedrogeerd met cocaïne' meer dan 18.000 gewonde en 3000 dode honden in 3 jaar tijd




Honden van windhondenrennen in Schotland zijn "niet te hervormen" omdat sommige honden worden gedrogeerd met illegale stoffen zoals cocaïne, hebben MSP's te horen gekregen. (Members of Parlement )

Actievoerders hebben de commissie plattelandszaken van Holyrood gevraagd op te roepen tot een volledig verbod op de sport.

Er werd verteld dat 13 honden tussen 2018 en 2019 positief testten op doping op het enige gereguleerde circuit van Schotland.

De Greyhound Board of Great Britain (GBGB) zei dat welzijn "van het grootste belang" was.

Schotland heeft slechts één gereguleerd circuit, het Shawfield Stadium in Rutherglen bij Glasgow. Er is ook een ongereguleerde baan in Thornton in Kirkcaldy, Fife.

De GBGB meldde dat tussen 2017 en 2020 naar schatting 18.345 honden gewond raakten door het racen in het VK en dat er meer dan 3.000 doden vielen.

In Shawfield raakten 197 honden gewond en werden in hetzelfde tijdsbestek 15 sterfgevallen geregistreerd.

De actiegroep Scotland Against Greyhound Exploitation (Sage) schat echter dat het werkelijke dodental aanzienlijk hoger is, omdat Thornton niet verplicht is om het aantal slachtoffers te registreren.

Gill Docherty haalde namens Sage uit naar het gebrek aan regelgeving om de dieren te beschermen tegen letsel, dood en doping.

Ze zei: "Het gebrek aan regelgeving [bij Thornton] betekent dat er geen dierenarts aanwezig is bij een van de races en dat zou betekenen dat er geen eerste hulp of pijnverlichting is voor honden die gewond zijn.

"Er is geen dierenarts aanwezig om een hond te euthanaseren als hij een catastrofale verwonding oploopt, zoals een gebroken wervelkolom of nek."

Drugstests vinden plaats in Shawfield - maar in iets minder dan 2% van de races, zei ze.


Uit die tests bleek dat 13 honden positief testten op doping in de periode van 2018 tot 2019 - met klasse A-drugscocaïne gevonden in vijf van de honden.

Bijschrift afbeelding,


Demonstranten verzamelden zich buiten Holyrood om op te roepen tot een verbod op de sport.

Regulering werkt niet, zei Mevrouw Docherty, omdat wanneer doping voorkomt, het vaak enkele maanden niet wordt onthuld door de GBGB en het niet wordt gemeld aan de politie en de Schotse SPCA.

Ze voegde eraan toe: "Fundamenteel kunnen we de inherente risico's van windhondenraces zelf niet negeren. Deze risico's zijn aanwezig, ongeacht of het spoor gereguleerd of ongereguleerd is.

"Ze zijn niet te mitigeren met welzijnsmaatregelen of slim benoemde initiatieven. Het is een feit dat het laten racen van zes honden met een snelheid van meer dan 40 mph tegen de klok in rond een ovale baan resulteert in een hoog aantal botsingen en verwondingen, waarbij het eerste uiteinde berucht is voor het veroorzaken van de meeste verwondingen. "

Mark Ruskell, msp van de Schotse Groenen, steunde de petitie, die 130.159 handtekeningen ontving.

De Animal Welfare Act 2006, die een zorgplicht oplegt aan diereneigenaren om hen te beschermen tegen lijden, gaat niet ver genoeg om de schade aan windhonden te voorkomen, zei hij.

"Ik denk echt dat dit een industrie is die echt niet te hervormen is," zei hij

Bijschrift afbeelding,

De Schotse SPCA sprak zich onlangs uit voor een verbod op windhondenrennen.

In een brief aan de commissie zei Mark Flynn, de hoofdinspecteur van het orgaan, dat Schotland "de weg moet wijzen" bij het opleggen van een verbod.

De commissie zal nu relevante belanghebbenden, waaronder de Animal Welfare Commission, en de Schotse regering aanschrijven om duidelijkheid te vragen over de handhaving van de regelgeving voordat de petitie wordt voortgezet.

Mark Bird, chief executive van GBGB, zei dat er een "zero-tolerance" -benadering was voor mishandeling van honden.

Hij voegde eraan toe: "Wat vaak over het hoofd wordt gezien door degenen die graag zouden zien dat racen verboden is, is dat de bescherming die windhonden krijgen veel verder gaat dan wat wordt geboden aan huishonden in het VK.

"Als toezichthouder houden we het welzijn van alle GBGB-geregistreerde windhonden nauwlettend in de gaten en hebben we een nultolerantiebenadering voor elke mishandeling van windhonden binnen onze sport.

"Elke windhondenrace op een van onze circuits wordt zowel voor als na de race door een dierenarts gezien en de kennels van hun trainers worden regelmatig geïnspecteerd door dierenartsen, onze stewards en onafhankelijke auditors om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan onze hoge welzijnsnormen."

De GBGB heeft ook een strikt antidopingbeleid en zegt dat alle gevallen worden gemeld aan de juiste autoriteiten en ook kunnen leiden tot een levenslang verbod voor trainers.


Hondenrennen in Nederland


In Nederland wordt het hondenrennen beoefend door fanatieke hondenliefhebbers. Er zijn 12 renbanen in Nederland waar voor de hobby races plaatsvinden. De hondenrenbaan bestaat uit twee rechte zijden en twee bochten, te vergelijken met de atletiekbaan. Eigenaren beoefenen de sport, omdat windhonden niets liever doen dan rennen. Eigenaren van honden die wedstrijden winnen, ontvangen een bos bloemen en een kleine vergoeding.

Om deel te nemen aan een hondenrace zal de hond minimaal 15 maanden en maximaal 8 jaar oud moeten zijn. Voordat een hond deelneemt aan een hondenrace heeft hij een verplichte startlicentie nodig. Als eerste moet de hond hiervoor een keuring ondergaan en de 'verklaring goed rond' ontvangen. Om deze verklaring te krijgen loopt de hond, met minimaal 2 andere honden, 2 ronden op de renbaan. Wanneer de hond zich niet stoort aan de anderen ontvangt hij de verklaring en kan bij het secretariaat van een renvereniging de startlicentie worden aangevraagd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten