Translate

zaterdag 2 april 2022

Wildlife SOS: Luiaardbeer ( slothbear) Millie een slachtoffer van conflict in India 'on the road to recovery'

 Luiaardbeer (Melursus ursinus), een van de vier berensoorten die in India worden aangetroffen, is wijdverspreid over grote delen van het land. Met een populatie tussen de 6.000 en 11.000 individuen valt een groot deel buiten de aangewezen Beschermde Gebieden.


Foto: Een luiaardbeer , niet een foto van Millie

 Eindeloze incidenten van mens-luiaardbeer interacties zijn geregistreerd uit dorpen, bosranden, enz. Interacties worden over het algemeen geregistreerd in de vorm van verwondingen en fatale gevolgen voor beide soorten. Hoewel beschermd onder Schedule I van wildlife (protection) act, 1972 en onder bijlage I van CITES, blijft de populatie luiaardberen gestaag doorsijpelen. Verschillende bedreigingen hebben de soort onder de categorie Kwetsbaar geplaatst in de Rode Gegevenslijst van de IUCN.

https://wildlifesos.org/locations/bannerghatta-bear-rescue-centre/

Apparaten zoals valstrikken vormen een ernstige bedreiging voor wilde beren [Foto (c) Wildlife SOS]

In verschillende staten van India worden luiaardberen als problematisch bestempeld en de lokale bevolking heeft maatregelen bedacht om te reageren en wraak te nemen. Vanwege de onvoorspelbare aard van de soort heeft het publiek een gevoel van angst en minachting ontwikkeld. Om deze beren en andere dieren ervan te weerhouden menselijke bewoning en landbouwvelden te betreden, plaatsen de lokale bevolking vaak vallen, strikken, met voedsel geregen explosieven, pellets en plaatsen prikkeldraad en hekken die ernstige gevolgen blijken te hebben voor de dieren.

Millie, een slachtoffer van conflict

In 2021 zagen bosambtenaren een jonge luiaardbeer hinken rond een rotsachtig terrein in Kora Hubai, het district Tumkur in Karnataka. Bezorgd om haar veiligheid en welzijn, haastte het Forest Department zich om het te onderzoeken en nam onmiddellijk contact op met het Wildlife SOS-team van het Bannerghatta Bear Rescue Center voor versterkingen. Het bleek dat het been van de beer gevangen zat in een dodelijke valstrik en in dergelijke precaire situaties telt elke seconde, zodat de teams snel moesten handelen. 

Uitgerust met vangnetten, kalmerende apparatuur en beschermende uitrusting, ging het Wildlife SOS-team op pad om het verstrikte dier te redden. Valstrikvallen worden veel gebruikt vanwege de lage productiekosten en het vermogen om allerlei soorten dieren te vangen, zelfs olifanten met een gewicht van duizend pond. Deze vallen worden vaak gebruikt door boeren om te voorkomen dat wilde zwijnen gewassen plunderen of door stropers om een nietsvermoedend dier te vangen. Af en toe worden strikken ook gebruikt voor de jacht op bushmeat.

On-site behandeling werd aan Millie gegeven door ons veterinaire team [Foto (c) Wildlife SOS / Lenu Kannan]

De beer werd met succes geïmmobiliseerd met behulp van een kalmerende injectie op een veilige afstand en een gedetailleerd medisch onderzoek werd uitgevoerd door Dr. Arun A. Sha, directeur - Onderzoek en veterinaire operaties. 

De valstrik was strak om de rechtervoorpoot van de beer gewikkeld, wat leidde tot een gangreneuze wond met bacteriële infecties. Geïdentificeerd als een vrouwtje, werd de beer ook ernstig uitgedroogd, ondervoed en bloedarmoede achtergelaten. Hoewel ons veterinair team de levensbedreigende valstrik verwijderde, resulteerde dit in een bacteriële infectie. Omdat er dringend medische hulp nodig was, werd besloten om de luiaardbeer naar het Wildlife SOS Bannerghatta Bear Rescue Centre te vervoeren.

Er moest rekening worden gehouden met haar fysieke en psychische toestand en er moest een herstelplan worden ontworpen. Ons team voerde een kritische behandeling uit en hield de gewonde beer voortdurend in de gaten. Omdat de beer langdurige zorg nodig had, besloten we onze supporters te vragen om haar te helpen benoemen. Millie, zoals ze nu wordt genoemd, heeft een lange weg afgelegd sinds haar redding.

Millie's Road To Recovery

In de eerste paar dagen merkte ons team dat Millie terughoudend was om haar maaltijden te consumeren, wat haar algehele herstel belemmerde. Gezien haar wilde instincten gromde Millie wanneer ze door het personeel werd benaderd, wat aangaf dat ze bang en op haar hoede was voor hen. Onze berenverzorgers lieten geen middel onbeproefd om haar te helpen bij haar herstel en geleidelijk aan begon ze te eten en weer op krachten te komen. Eerder niet in staat om te lopen vanwege de ernstige pijn in haar ledemaat, begon ze ook afgemeten stappen rond haar verblijf te nemen.

Millie krijgt een behandeling aangeboden
Millie krijgt een behandeling aangeboden voor haar herstel met behulp van positieve conditionering [Foto (c) Wildlife SOS / Lenu Kannan]

Onze medewerkers van BBRC hebben een minutieus plan uitgestippeld voor Millie, dat bestaat uit voedzame maaltijden die twee keer per dag worden geserveerd. Met de toevoeging van pap, eieren en een verscheidenheid aan fruit zoals watermeloenen maakt haar dieet gezond. De dierenartsen bieden haar ook regelmatig lasertherapie en antiseptische verbandsessies om haar fysiek te helpen genezen. Nu een sterke en bloeiende beer, is ze nu aangekomen en blijft ze kalm tijdens haar behandeling. We hebben een gemeten, maar aanhoudende verbetering van haar welzijn waargenomen.

Wildlife SOS Bannerghatta Bear Rescue Centre

Items in de vorm van verrijking houden de dieren psychologisch en mentaal actief en suggereren een snel herstel. Omdat ze nu in staat is om gewicht op haar ledematen te dragen en met gemak te lopen, is Millie verplaatst naar een nieuw verblijf met een buitenveld. Haar verzorger heeft ijverig een houten platform geïnstalleerd waar Millie op kan klimmen en rusten. Ze brengt haar dag door met verkennen en rommelen met een verrijkingsbal gevuld met lekkernijen die boven het platform is gehangen. Van een doodsbange luiaardbeer die een paar maanden geleden werd gered, is Millie veranderd in een actieve beer.

Millie speelt graag met een met traktatie gevulde balverrijking in haar nieuwe buitenverblijf [Foto (c) Wildlife SOS / Lenu Kannan]

Lessen geleerd van Millie

Het rotsachtige terrein en de loofbossen van Karnataka dienen als cruciale habitats voor luiaardberen van India. Het gebruik van onmenselijke doe-het-zelfgereedschappen is keer op keer dodelijk gebleken voor wilde soorten die de regio hun thuis noemen. Het zal je verbazen dat strikken apparaten zijn die gemakkelijk kunnen worden vervaardigd en geassembleerd uit motorkettingen in minder dan 3 minuten! De dodelijke omarming van strategisch geplaatste vallen kan dieren zoals beren, jakhalzen, hyena's, luipaarden, tijgers, enz. urenlang laten worstelen met pijn en ze uiteindelijk blootstellen aan de dood.

Wildlife SOS komt dergelijke situaties vaak tegen en onze teams zijn uitgerust om snelle, maar effectieve acties voor hetzelfde te ondernemen. De wil en vastberadenheid van de vrouwelijke luiaardbeer om een gezond leven te leiden, is voor altijd in ons hart gegrift. Terwijl ons team hun beste beentje voorzette om millie een beter leven te bezorgen, deed ze hetzelfde door niet op te geven ondanks de gruwelijke omstandigheden.

Ze zeggen dat de reis van je leven begint met het omslaan van een pagina, en we geloven echt dat de pagina in Millie's leven veranderde op de dag dat Wildlife SOS haar vond! De levensreddende beslissing om de luiaardbeer in ons centrum te verzorgen en te behandelen, bleek succesvol. 

Met dank aan www.wildlifesos.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten