Translate

zondag 17 april 2022

Well done ! Colombia redt meer dan 1.000 wilde dieren van illegale handel

 


Een Ocelot

De nationale politie van Colombia redde meer dan 1.000 ocelots, slangen, vogels, schildpadden, zeesterren, kameleons, vogelspinnen en andere dieren van de handel, zei de politie in een verklaring.

De politie werkte samen met natuurautoriteiten van de Verenigde Staten, wat leidde tot eenentwintig mensen die werden gearresteerd, bij vijftien invallen, in zes steden, zei Jorge Luis Vargas, hoofd van de nationale politie.

De 1.004 dieren zijn nu onder de hoede van milieu autoriteiten, voegde de politie eraan toe. Colombia is een van 's werelds meest bio-diverse landen en is uitgegroeid tot een hub voor de handel in wilde dieren.

Het Amazonegebied van Colombia is de thuisbasis van meer dan 500.000 verschillende soorten, en smokkelaars vangen illegaal dieren uit dat gebied om ze op de zwarte markt te verkopen.

Fernando Trujillo, wetenschappelijk directeur van de Omacha Foundation, zei dat de Colombiaanse autoriteiten meer gericht zijn op het bestrijden van drugskartels dan op de handel in wilde dieren: "Rechters zetten liever iemand in de gevangenis voor drugshandel of illegale mijnbouw dan voor het dragen van een papegaai in hun tas."

De ocelot behoort tot de kleine katachtigen. Hij leeft vooral in de Verenigde Staten en in Zuid-Amerika. De ocelot heeft heel grote poten in vergelijking met zijn lichaam. Hij wordt 125 centimeter lang met een staart van ongeveer 40 centimeter die hem in evenwicht houdt. De ocelot weegt maar maximaal 16 kilogram.
Hij heeft een luipaardprint om zich, net zoals het luipaard, te kunnen verstoppen tussen de begroeiing. Ocelots zijn goeie klimmers die veel tijd doorbrengen in de bomen. ‘s Nachts komt de ocelot uit zijn boom om te jagen op de grond. Je vindt hem in het regenwoud en tussen de rotsen.

De ocelot jaagt vooral op knaagdieren zoals ratten, eekhoorns en konijnen, maar ook op kleine herten, apen, vogels en hagedissen. Er is ook al gezien dat hij insecten, slangen, schildpadden, kikkers, krabben en vissen eet. Kortom, hij eet alles wat ongeveer even groot of kleiner is dan zichzelf. De ocelot is een heel goede jager: hij kan zelfs een vogel in zijn vlucht neerhalen. Als een ocelot een prooi heeft gezien, drukt hij zich tegen de bodem en wacht het juiste moment af.

De ocelot leeft solitair (=alleen) behalve in de paartijd, dan komen ze samen en krijgen ze na 115 dagen één tot vier jongen. De paartijd is van oktober tot januari. Verborgen tussen de wortels van een omgevallen boom in de struiken, of in een rotsspleet, of in een holle boom blijven de jongen bij hun moeder.

De ocelot is bedreigd door het kappen van bossen en de aanleg van boerderijen en wegen. Er wordt op hem gejaagd voor zijn vacht. In 1995 zijn er in het wild maar 80 tot 120 ocelots geteld. De ocelot heeft veel ruimte nodig om te jagen en zijn territorium is groot maar voor sommige is het maar beperkt tot een kooi in de fokkerij waar zijn vacht zal gebruikt worden om er een jas van te maken. Ocelotjongen worden gevangen, gefokt en verkocht als huisdier of aan een bontjassenfabriek waar hun vacht wordt verwerkt.


The Animal Reader is een klein onafhankelijk dierennieuwsplatform gevestigd in Nederland. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten