Translate

donderdag 7 april 2022

UTRECHT - Steeds meer proefdieren van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht krijgen een tweede leven als huisdier

 https://www.shhh.nl/ Laboratorium honden krijgen ook een tweede kans via deze stichting ( link ) Gastgezinnen gezocht

  
480p low geselecteerd als afspeelkwaliteit720p geselecteerd als afspeelkwaliteitVideo speelt afvolume is 80%Video is gepauzeerd
00:36
  
01:40
Proefdieren krijgen tweede kans als huisdier
Tot nu toe zijn al honderden ratten, muizen, kippen en zelfs een paar geiten succesvol herplaatst. Eerder werden proefdieren wel eens geadopteerd door medewerkers of studenten van de universiteit, maar nu is ook adoptie door buitenstaanders mogelijk. Het idee ontstond door een samenwerking met dierenrechtenorganisatie Animal Rights.

Onderzoek met proefdieren

Jaarlijks worden er in Utrecht nog duizenden dierproeven uitgevoerd. Saskia Kliphuis is één van de onderzoekers die met proefdieren werkt, dit keer had ze honderden kippen nodig. "Door hun gedrag te bestuderen, proberen we het welzijn van kippen in de industrie te verbeteren", legt Kliphuis uit. De afgelopen maanden heeft ze de kippen in verschillende situaties geobserveerd. "Ik denk niet dat ze er veel last van hebben gehad, we hebben het de dieren zo goed mogelijk naar de zin gemaakt."
Kippen die onderzocht worden op de Universiteit Utrecht
Kippen die onderzocht worden op de Universiteit Utrecht© RTV Utrecht
Nu het onderzoek is afgerond, is Kliphuis heel blij dat de kippen niet gedood hoeven te worden. "Ze zijn in de bloei van hun leven, dus we vinden het heel fijn dat ze nog een lang leven kunnen leiden." Hetzelfde enthousiasme zie je bij de nieuwe eigenaren, die naar de universiteit zijn gekomen om hun kippen op te halen. "Ik red twee dierenlevens", vertelt Mirjam van Gils. "En wij kunnen nog lekker profiteren van de eieren."

Lang niet alle dieren

Helaas komen lang niet alle proefdieren in aanmerking voor adoptie. "Het is vaak zelfs zo dat er nog onderzoek moet worden gedaan na de dood van het dier", legt Van Loo uit. "Bovendien moeten de dieren gezond zijn, goed gesocialiseerd zijn en nog een goede levensverwachting hebben." Toch is de instantie heel blij met de mogelijkheid voor adoptie. "Zo kun je de dieren toch nog een mooi leven geven, nadat ze hun diensten hebben bewezen voor de wetenschap."
De onderzoeker draagt de kippen over aan hun nieuwe eigenaar
De onderzoeker draagt de kippen over aan hun nieuwe eigenaar© RTV Utrecht
Daarnaast worden de dieren ook niet zomaar aan iedereen meegegeven. "We hebben toch een verantwoordelijkheid voor deze dieren", vertelt Van Loo. "Geïnteresseerden worden eerst gescreend en ondertekenen een contract dat de dieren niet gedood mogen worden." Ook krijgen de nieuwe eigenaren nog regelmatig een enquête toegestuurd om te vragen hoe het met de dieren gaat. "Die informatie kunnen we gebruiken om het adoptieproces te verbeteren."

Ex-proefdieren populair

Toch is het vinden van adoptieadressen geen probleem, de honderden kippen waren binnen mum van tijd gereserveerd. "Heel veel mensen willen juist graag een proefdier", vertelt Van Loo. "Om het dier een beter leven te kunnen geven." Door het succes wordt nu na alle dierproeven op de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht gekeken of de dieren geschikt zijn voor adoptie. "Ook collega-instituten hebben veel belangstelling en experimenteren ermee."
Toch zijn sommige mensen bang dat er iets mis is met de dieren. "Ik heb nagevraagd of er niks inwendigs is gebeurd", vertelt Van Gils, terwijl ze haar nieuwe kippen aait. "Dat is niet gebeurd, dus dat is een hele geruststelling, maar ik had ze sowieso meegenomen", voegt ze er met een lach aan toe. De ex-proefdieren worden aangeboden op de website van de dierenbescherming.
Ratten en muizen worden het meest gebruikt voor dierproeven
Ratten en muizen worden geadopteerd 

Bron: Lisanne Rutgers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten