Translate

zondag 4 december 2022

Amerika gaat 4 rivierdammen verwijderen tussen Californië en Oregon om bedreigde zalm te redden

VS keurt damverwijdering goed om bedreigde zalm te redden


De Federal Energy Regulatory Commission van de Verenigde Staten (VS) heeft de verwijdering van dammen langs de grens tussen Californië en Oregon goedgekeurd om het leefgebied voor bedreigde vissen te herstellen.

Het verwijderen van vier dammen zal de gezondheid van de Klamath-rivier verbeteren, de route die bedreigde coho-zalm en Chinook-zalm nemen van de Stille Oceaan naar hun stroomopwaartse broedgebieden en van waaruit de pasgeboren vissen terugkeren naar de zee.

Het project was een doel van inheemse gemeenschappen waarvan de voorvaderen eeuwenlang van de vis hebben geleefd, maar waarvan de manier van leven werd beïnvloed door de Europese kolonisatie en de vraag naar regionale elektrische energie in de 20e eeuw.

"De Klamath-zalm komt thuis", zegt Joseph James, voorzitter van deYurok-stam. "Het volk heeft deze overwinning verdiend en daarmee dragen we onze heilige plicht uit tegenover de vissen die ons volk sinds het begin der tijden hebben gesteund."

Niet alleen de dammen, maar ook klimaatverandering en droogte hebben het leefgebied van de zalm bedreigd; de rivier is te heet en te vol parasieten geworden voor de vissen die erin leven om te overleven.

Het verwijderen van de dammen begint naar verwachting in 2023 en is in 2024 klaar. 

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten