Translate

maandag 5 december 2022

Olifant in de Tweede Kamer: Miljardensubsidies voor de vee-industrie hebben niet gezorgd voor noodzakelijke verbetering voor dier en het milieu

https://www.varkensinnood.nl/de-olifant-in-de-kamer  PETITIE

Varkens in Nood en Dier&Recht starten een postercampagne in Den Haag: “Piet, vergeet ons niet”. Hierin roepen we landbouwminister Piet Adema op om dierenbeschermingsorganisaties te betrekken bij het Landbouwakkoord. Foto: Maarten Nauw/Varkens in Nood

Het is crisis in de landbouw. Na jarenlang wegkijken zitten we nu met een ernstige stikstofcrisis. De biodiversiteit is om zeep, bouwprojecten liggen stil en boeren protesteren. Er wordt gesproken van een noodtoestand. De overheid onderhandelt met de boeren, industrie en milieuorganisaties. Maar één belangrijke partij ontbreekt aan de onderhandeltafel!

De vergeten dieren

De term ‘landbouwcrisis’ is een verkeerde naam: het is een dierencrisis. Het probleem is ontstaan door de miljoenen varkens, kalfjes, koeien, kippen en andere dieren die al tientallen jaren lijden in de vee-industrie.

Door de stikstofcrisis is er ineens veel aandacht voor hun uitstoot maar nog steeds niet voor de dieren zélf. Niemand heeft oog voor de olifant in de kamer.

Grijp deze kans

De stikstofcrisis biedt een enorme kans om het dierenwelzijn structureel te verbeteren. Al jarenlang horen we politieke beloftes over een ‘dierwaardige’ veehouderij, maar er is al die tijd nog niets veranderd. Alles blijft zoals het is en de dieren kwijnen nog steeds weg in overvolle betonnen stallen.

Het landbouwbeleid van de toekomst wordt NU bepaald. Miljarden euro’s belastinggeld worden verdeeld, maar de dieren zitten niet aan de onderhandeltafel.

Help ons om hun stem te laten horen!

Er is GEEN toekomst voor een veehouderij met dieren in kooien.
Er is GEEN toekomst voor een veehouderij die dieren hun staarten, snavels en hoorns afneemt.
Er is GEEN toekomst voor een veehouderij waar dieren niet naar buiten mogen.
Er is GEEN toekomst voor een veehouderij waar dieren niet kunnen wroeten, scharrelen of grazen.

Dit is het moment. Teken de petitie en geef de dieren een stem!

De overheid besteedde de afgelopen twee decennia minimaal 4,6 miljard euro aan maatregelen voor verduurzaming van de veehouderij en voor vermindering van uitstoot door de veesector. Deze maatregelen blijken in praktijk nauwelijks te werken en hebben bovendien in veel gevallen een negatieve impact op dierenwelzijn. Dit blijkt uit onderzoek van Varkens in Nood en Dier&Recht.

Desondanks staan in de recent gepresenteerde kabinetsplannen soortgelijke maatregelen om de stikstofproblematiek aan te pakken. Daarom starten we op 5 december een postercampagne in Den Haag: “Piet, vergeet ons niet”. Hierin roepen wij minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in de week van het begrotingsdebat Landbouw op om dierenbeschermingsorganisaties te betrekken bij het Landbouwakkoord. Die organisaties zijn nu – net als bij de stikstofgesprekken met Remkes – niet uitgenodigd. Daarnaast roepen we op om niet opnieuw te kiezen voor maatregelen die het dierenwelzijn verslechteren.

Maatregelen ten koste van het dier

Afgelopen najaar oordeelde de Raad van State dat emissiearme stalsystemen alleen op papier minder stikstof uitstoten. Minder bekend is dat ze ook een negatief effect hebben op de klauwgezondheid van koeien. De ophoping van mestgassen onder de vloer verhoogt bovendien het risico op explosies. Ook de effectiviteit van luchtwassers blijkt in praktijk sterk tegen te vallen terwijl deze wel flink bijdragen aan de gezondheidsproblemen bij varkens.

Ook heeft het vrijwillig opkopen of verplaatsen van veehouderijen de afgelopen decennia de milieuproblematiek niet opgelost en dierenwelzijnsproblemen in stand gehouden of verergerd. Verplaatsingen van veehouderijen leidden in het verleden tot meer megastallen.

In de kabinetsplannen spelen technische innovaties en vrijwillige regelingen voor opkoop of verplaatsing van veehouderijen toch weer een grote rol.

“Piet, vergeet ons niet”

Samen met Dier&Recht starten we een petitie en roepen de minister op om dierenbelangen centraal te zetten bij de landbouwhervormingen.

De stikstofcrisis is een dierencrisis. Maar de dieren kunnen niet met tractoren naar Den Haag. Ze worden vaak vergeten, terwijl dieren in de veehouderij samen met de natuur de grootste slachtoffers zijn van het huidige landbouwsysteem. De minister heeft de wettelijke en morele plicht om de belangen van dieren veel sterker mee te wegen in deze historische landbouwtransitie dan nu het geval is.

De toekomst van de agrarische sector wordt NU bepaald, het moet NU over de dieren gaan. Geef jij de dieren een stem? Teken de petitie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten