Translate

dinsdag 20 december 2022

Vriesbranden, het merken van koeien met nummers om het dier in de wei te herkennen, wordt definitief verboden in Nederland.


Vriesbranden, het merken van koeien met nummers om het dier in de wei te herkennen, wordt definitief verboden in Nederland. Een motie van D66, PvdD en PVV hierover werd vandaag met brede steun aangenomen in de Tweede Kamer.

Het mag niet, maar toch ook weer wel. Vriesbranden, het met droogijs aanbrengen van cijfers op een koeienkont, wordt officieel tot 1 januari 2017 gedoogd als identificatiemethode voor boeren. En daarna is het afgelopen. Dat meldde staatssecretaris Van Dam in een publicatie in de Staatscourant.

Tekst : Dier&Recht:

Twee ingrepen

In feite geldt er al een verbod op koudmerken, zoals vriesbranden ook wel wordt genoemd. De Wet Dieren bepaalt namelijk dat een dier niet meer dan twee ingrepen mag ondergaan ter identificatie. Aangezien elke koe twee oormerken krijgt, zijn meer procedures niet toegestaan.

Koeienbillen

Toch zet 10% van de melkvee-eigenaren nog altijd met droogijs een paar grote cijfers op de achterkant van hun koeien, zodat ze hen ook op afstand kunnen herkennen. De overheid gedoogde dat via een vrijstelling, waarvan nu is bepaald dat hij op 1 januari uit de wet wordt geschrapt. Koeienbillen zijn dan veilig voor de vrieskou.

Diervriendelijker

Koudmerken werd ontwikkeld omdat het diervriendelijker is dan het extreem pijnlijke brandmerken; de huid wordt immers verdoofd door de kou. Toch laten onderzoeken zien dat vriesbranden wel degelijk zeer doet: de hoeveelheid stresshormonen in het bloed van de dieren stijgt. Ze protesteren en loeien bovendien vaker dan hun ‘collega’s’ uit de controlegroep, die een neutraal aanvoelend stukje metaal tegen de billen aangeduwd krijgen.

Tekst PvdD:

Sinds 2019 is vriesbranden officieel niet meer toegestaan, maar een vrijstelling zorgt ervoor dat nog 10% van de rundveehouders de methode nog gebruiken. Dit terwijl er tal van diervriendelijkere alternatieven zijn, zoals halsbanden of oormerkjes.

Als het aan minister Adema (LNV) ligt, blijft de vrijstelling nog eens 25 jaar gegarandeerd, maar daar wordt nu een stokje voor gestoken. Volgens de indieners wordt er alleen gekeken naar bedrijfsvoering en gemak, en is er te weinig oog voor het welzijn voor het dier. Het verbod zou moeten gaan gelden voor kalfjes geboren na 2024.

Tjeerd de Groot (D66): “Het wordt tijd dat we na jaren praten - al sinds 1996 wordt erover gesproken - eindelijk daad bij het woord voegen en eindelijk een einde maken aan deze dieronvriendelijke en achterhaalde methode.”

Leonie Vestering (Partij voor de Dieren): “De houding van de minister is een veeg teken voor zijn plan om niet met de Kamer maar met de sector nieuwe regels voor dierenwelzijn te schrijven, waaronder over het afbranden van koeienhoorns en het afknippen van tenen van hanen. Hij zal meer rekening moeten houden met de Tweede Kamer, die de lat duidelijk hoger wil leggen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten