Translate

woensdag 26 april 2023

200 wilde dieren waaronder 25 leeuwen zitten in een wildreservaat in Soedan in een hopeloze situatie vast met bijna geen water en voer

 

200 wilde dieren in gevaar in wildreservaat Soedan 

Rook is te zien opstijgen uit gebouwen tijdens botsingen tussen de paramilitaire Rapid Support Forces en het leger in Khartoem Noord, Soedan, 22 april 2023, credit: Reuters / Mohamed Nureldin Abdallah

Meer dan 200 dieren, waaronder 25 leeuwen en zes hyena's, lopen gevaar in een wildreservaat in Soedan. Oprichter Osman Salih en zijn team riskeren hun leven om voor de dieren te zorgen bij Sudan Animal Rescue in Al Bageir, dicht bij de hoofdstad Khartoem, die sinds 15 april zwaar wordt bevochten.

Te midden van het conflict zijn essentiële diensten ingestort en is er een nijpend tekort aan voedsel. Salih zei zondag in een video-interview met persbureau Reuters dat ze aan de ene kant worstelen om hun familie te voeden, "en tegelijkertijd kunnen we de verantwoordelijkheid voor de dieren die we zo hard hebben gewerkt om te redden en te verzorgen niet opgeven."

Het team reist 15 km (9 mijl) naar het reservaat aan de rand van Khartoem, geconfronteerd met gevaarlijke omstandigheden om het welzijn van de dieren te waarborgen.

"We hebben geen voorraden, geen brandstof, geen elektriciteit, geen water. Dus we riskeren echt elke dag ons leven om te proberen daar te komen, zo niet elke dag, om de andere dag, om het reservaat te bereiken en zoveel mogelijk te bieden van het opgeslagen vlees en opgeslagen water voor de dieren, "zei Salih.

Bommen hebben het reservaat getroffen, inclusief het leeuwenverblijf. Het gebrek aan elektriciteit heeft ervoor gezorgd dat het elektrische beveiligingssysteem van het heiligdom niet goed functioneert, waardoor het risico toeneemt dat bange en angstige dieren proberen los te breken. Grootschalige plunderingen versterken Salih's zorgen verder.

"Er wordt veel geplunderd. Er wordt veel gekaapt op de auto's. We hebben al een van onze pick-ups gestolen. En zelfs gisteren werd een van onze teamleden onderweg uit de auto gehaald en probeerden ze ook zijn auto te stelen. Het is dus een reëel risico. Weet je, het is hier leven en dood voor, weet je, om te overleven."

Salih wil de dieren niet euthanaseren: "Veel mensen zeggen ons dat we deze dieren moeten ontlasten en, weet je, ze moeten euthanaseren of, weet je, laten inslapen als we niet meer in staat zijn om voor ze te zorgen. En dat is een heel moeilijke keuze, weet je, dat doen we niet, dat willen we niet."

Hij voegde eraan toe dat hij zich ook zorgen maakt over de vele huisdieren die mensen die het land ontvluchten achterlaten: "We krijgen zoveel berichten over mensen die hun huisdieren thuis laten en willen dat we hen helpen, weet je, evacueer hun huisdieren."

"Dus de meeste mensen die evacueren, dat is of het nu de lokale bevolking of expats zijn, ze hebben allemaal hun huisdieren thuis gelaten. Zeer weinigen hebben de stad kunnen verlaten of het land kunnen verlaten met hun huisdieren. Dus er is een groot aantal huisdieren die zijn opgesloten in huizen die zonder voedsel en water zijn," zei Salih.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten