Translate

donderdag 27 april 2023

China moet stoppen met het uitlenen van reuzenpanda's aan dierentuinen : December 2022 zouden de verwaarloosde panda's Lele en Yaya teruggaan naar China maar LeLe overleed door ondervoeding en onkunde

 

YaYa gaat vandaag terug naar China.  Ze ziet er heel slecht uit.

De geliefde panda YaYa keert vandaag eindelijk terug naar haar geboorteland China, na 20 jaar uitbuiting in de dierentuin van Memphis.

"We zijn opgelucht dat YaYa eindelijk de kans krijgt om de rest van haar leven in haar geboorteland te leven, waar ze toegang heeft tot hoogwaardige zorg en voedsel. We rouwen nog steeds om het verlies van LeLe, die vroegtijdig stierf als gevolg van slechte zorg en verwaarlozing, maar troost ons met de wetenschap dat hij in zijn thuisland zal worden begraven. De aanhangers van In Defense of Animals dringen er bij China op aan om een einde te maken aan de praktijk van het uitlenen van reuzenpanda's aan dierentuinen, waar ze worden onderworpen aan ontoereikende zorg en de mogelijkheid wordt ontnomen om te leven zoals de natuur het bedoeld heeft," zei Brittany Michelson, campagnespecialist voor dieren in gevangenschap bij In Defense of Animals (IDA).


Op 21 december kondigde de Memphis Zoo aan dat reuzenpanda's YaYa en LeLe eindelijk zouden worden teruggegeven aan China zodra het leencontract begin april afliep. Dit nieuws volgde op een succesvolle twee jaar durende campagne van In Defense of Animals en Panda Voices om beide Panda's te bevrijden. Verwoestend genoeg overleed LeLe op 1 februari nadat zijn gezondheid een wending had genomen.

De resultaten van een voorlopige obductie, die concludeerde dat LeLe was overleden aan een hartaandoening, moeten nog worden bevestigd door pathologietests. Vragen over de vraag of LeLe's hartaandoening werd veroorzaakt door langdurige honger, ondervoeding en moeite met eten, als gevolg van het ondermaatse voedsel van de dierentuin en zijn onbehandelde tandheelkundige toestand, samen met extreme psychologische stress als gevolg van bedelen om voedsel, zijn nog steeds onbekend en wachten op antwoord.

De nalatige dood van Lele had geleid tot nog sterkere oproepen tot actie voor YaYa, wiens fysieke en psychologische gezondheid en kwaliteit van leven negatief waren beïnvloed door een gebrek aan passende zorg. Ze was ook waargenomen met stereotiep gedrag, vanwege een behuizing die geen goede verrijking heeft. De panda's hadden slechts toegang tot één buitenruimte die ze allebei om de beurt gebruikten.

Zoals gemeld door WAN, begon LeLe halverwege januari verhoogde tekenen van fysieke achteruitgang te vertonen. Het meest zorgwekkende moment vond plaats op 25 januari toen hij op de grond in elkaar zakte en enkele uren niet opstond.

Ondanks talloze e-mails en telefoontjes naar de Memphis Zoo sinds 16 januari, werd LeLe niet onderzocht door een dierenarts of kreeg hij voedzamer voedsel aangeboden om te eten. Hij werd ook zonder toezicht achtergelaten terwijl keepers al om 2.30 uur naar de dag vertrokken. Dit leidde tot bezorgdheid dat hij misschien niet vroegtijdig was overleden, als de dierentuin actie had ondernomen en aanbevelingen van activisten en de Chinese Vereniging van Zoölogische Tuinen (CAZG) had opgevolgd.

Tijdens de persconferentie over de dood van LeLe, toen ze door journalisten werden ondervraagd over deze zorgen, waren CEO Matt Thompson, Chief Zoological Officer Courtney Janney en senior dierenarts Felicia Knightley niet in staat om gegevens te verstrekken over de recente gewoonten of gezondheid van Lele om hun bewering te ondersteunen dat er "geen indicatie was dat LeLe ziek was", wat in tegenspraak is met het hoge niveau van zorg en monitoring dat ze beweerden te bieden.

In plaats daarvan beweerden ze dat LeLe "gewoon dom was", "hij handelt dramatisch" en "hij lag gewoon in die video", wat nog meer vragen opriep over de vraag of het personeel van de dierentuin nalatig, incompetent of leugenachtig is.

Op 8 april namen honderden mensen deel aan een ontroerend virtueel gedenkteken georganiseerd door In Defense of Animals en Panda Voices om LeLe te eren.

"LeLe's herdenking was een krachtige en ontroerende gebeurtenis die mensen over de hele wereld verenigde in het eren van zijn leven," zei Brittany Michelson, campagnespecialist voor gevangen dieren bij In Defense of Animals. "We waren verbaasd over hoeveel panda-supporters en dierenactivisten zich verenigden om zijn leven te vieren en gerechtigheid voor hem te zoeken. Moge het verwoestende verhaal van LeLe voortleven als een herinnering dat dierentuinen veel leed veroorzaken bij dieren en gevangenschap doodt."

We kijken ernaar uit dat YaYa de broodnodige zorg krijgt die ze eindelijk verdient in haar thuisland China.

Inhoud met dank aan In Defense of Animals. Help hen te blijven vechten voor dieren, mensen en het milieu door HIER een donatie te doen!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten