Translate

zaterdag 29 april 2023

Goed nieuws !! Braziliaanse rechtbank verbiedt export van levende dieren in historische uitspraak

 

Duizend koeien stierven toen veetransporteur Haidar, geladen met 5.000 koeien, kapseisde in de haven van Vila do Conde in Bacarena, parastaat, Brazilië, 10 oktober 2015, credit: Reuters / Paulo Santos

Een Braziliaanse rechtbank heeft de export van levende dieren uit alle havens van het land verboden, wat een belangrijke overwinning betekent voor voorstanders van dierenwelzijn. Tegen de beslissing kan beroep worden aangetekend, maar voorlopig is het een historische uitspraak in Brazilië, een land met een groeiende dierlijke productie-industrie.

Federale rechter Djalma Gomes sprak dinsdag het vonnis uit en stelde in de uitspraak dat "dieren geen dingen zijn. Het zijn bewuste levende wezens, dat wil zeggen individuen die honger, dorst, pijn, kou, angst, angst voelen."

Deze beslissing volgt op een rechtszaak die in 2017 werd aangespannen door het National Forum for the Protection and Defense of Animals, een Braziliaanse dierenwelzijnsorganisatie, die een verbod op alle export van levend vee over zee vroeg. Voorstanders van dierenrechten vieren de uitspraak als "historisch" vanwege de erkenning van het lijden dat dieren doorstaan.


De Braziliaanse minister van Landbouw, Carlos Favaro, verdedigde de handel in levend vee van het land en verklaarde dat internationale kopers liever investeren in Braziliaanse dieren. Hij beweerde ook dat de huisvesting voor dieren tijdens het vervoer adequaat is. Hij zei niet of de regering in beroep zou gaan tegen de beslissing.

In reactie op de beslissing van de Braziliaanse rechtbank heeft de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie Four Paws er bij de Europese Commissie op aangedrongen om ook een verbod op alle export van levende dieren voor te stellen.

Dieren lijden enorm tijdens lange transportperioden, zowel over zee als over land, en tragische incidenten komen maar al te vaak voor in de industrie. Door het voorbeeld van Brazilië te volgen, kan de EU haar leidende positie op het gebied van dierenwelzijn behouden en een hogere standaard stellen voor wereldwijde praktijken, aldus Four Paws.

De Animal Reader brengt je het laatste nieuws over dieren en hun omgeving. Volg The Animal Reader op Google Nieuws en abonneer je hier op onze wekelijkse e-mail!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten