Translate

vrijdag 28 april 2023

Chili wordt geconfronteerd met een vogelgriepuitbraak die heeft geleid tot het doden van ongeveer i miljoen kippen



A tractor carries dead chickens to dump them in a ditch, Rancagua, Chile, March 15, 2023, credit: Reuters/Ivan Alvarado


Chili wordt geconfronteerd met een vogelgriepuitbraak die heeft geleid tot het doden van ongeveer een miljoen kippen. Wanneer vogelgriep wordt gedetecteerd op een boerderij, worden alle dieren rond het besmette dier gedood. Hun lichamen worden dan verbrand of begraven.

De H5N1-stam van vogelgriep is sinds eind vorig jaar in het land gemeld, aanvankelijk bij wilde dieren voordat het zich verspreidde naar industriële kippenboerderijen. De Chileense regering heeft de export van kippenvlees stopgezet vanwege de uitbraak.

Van de geïnfecteerde en gedode dieren waren 700.000 kippen die werden gebruikt voor de eierindustrie, zei Esteban Valenzuela, de minister van Landbouw, wat resulteerde in een stijging van de eierprijzen met 35%.

Het virus kan worden overgedragen van vogels of zeezoogdieren op mensen; Tot nu toe is er geen overdracht van mens op mens bekend.

"Ik eet minder eieren, dus we zien wel wat er met dat alles gaat gebeuren. Ook minder van het vlees van de kippen. Ik weet niet hoe dat zal zijn. Ik heb het ook vermeden om het te kopen omdat het me bang maakt, ik heb kleinkinderen en het is verschrikkelijk als je iets overkomt," zei professor Judith Vargas, die werd gevraagd naar haar ei- en kipconsumptie op een markt.

De Animal Reader brengt je het laatste nieuws over dieren en hun omgeving. Volg The Animal Reader op Google Nieuws en abonneer je hier op onze wekelijkse e-mail!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten