Translate

zondag 2 april 2023

PERSBERICHT - Beruchte boer in Limburg opnieuw de fout in


Amsterdam, 2 april 2023 - House of Animals ontving afgelopen week foto’s van verwaarloosde dieren van de Limburgse boer in Eijsden. Dit keer gaat het om runderen met mogelijk besmettelijke en pijnlijke vorm van schurft. House of Animals heeft aangifte gedaan wegens verwaarlozing en het onthouden van zorg van de runderen.
 
In maart kwam de veehouder in opspraak omdat een ernstig gewonde stier al weken in een weiland stond zonder de nodige zorg te krijgen. Het dier had waarschijnlijk een gebroken ruggenwerf of heup en kon daardoor weken niet eten en drinken. House of Animals deed hiervoor aangifte. Eerder was een hond niet meer te redden omdat zijn ketting was ingegroeid.  
 
Dweilen met de kraan open
Karen Soeters, oprichter van House of Animals, zegt:
“Het is dweilen met de kraan open bij dit soort notoire dierenmishandelaars. De stier die ernstig verwaarloosd werd aangetroffen lijkt het topje van de ijsberg. Het is daarom belangrijk dat de wetswijziging waar aanstaande woensdag een debat over is in de Tweede kamer wordt aangenomen”.
 
Besmettelijke en pijnlijke schurft
Dierenartsen van de carring vets hebben de foto’s bekeken en zeggen:
“Om de definitieve diagnose te stellen is een huidafkrabsel nodig. De meest waarschijnlijke opties zijn regenschurft, veroorzaakt door een bacterie die kans krijgt doordat de dieren langdurig in de regen staan. Of schurft veroorzaakt door mijten, waar het Belgische Witblauwe ras (dikbillen) erg gevoelig voor is. Beide aandoeningen zijn pijnlijk en besmettelijk (ook voor de mens) en dienen behandeld te worden”.
 
Meldingen bij de NVWA
Volgens melders die anoniem willen blijven zijn het geen incidenten en zijn er door buurtbewoners en voorbijgangers steeds weer meldingen gedaan bij onder andere de NVWA:
“In ruim 4 jaar observatie hebben we gezien, dat de dieren zowel in de zomer als in de winter nooit beschutting hebben, hoe extreem de weersomstandigheden ook zijn. In 2022 heb ik voor dezelfde problemen een mondelinge en schriftelijke melding gedaan bij de NVWA. Hierop is, ondanks mijn aandringen, geen reactie gekomen naar melder en zo als zich het laat aanzien ook niet naar de boer”.
 
Opnieuw de fout in
Pascale Plusquin lid van de Provinciale Staten namens de Partij voor de Dieren: 
“Ondanks toezicht van de NVWA en de gemeente Eijsden-Margraten gaat deze boer weer de fout in. Naast de overtredingen op dierenwelzijn zijn er bij controles ook milieuovertredingen geconstateerd en een overschrijding van het aantal dieren dat is toegestaan. Ik ga aan het provinciebestuur vragen waarom of op grond van al deze overtredingen de verleende vergunningen kunnen worden ingetrokken”.
 
---EINDE PERSBERICHT---
De foto's die House of Animals deze week ontving van de runderen:
In maart kwam de veehouder in opspraak omdat een ernstig gewonde stier al weken in een weiland stond zonder de nodige zorg te krijgen. Het dier had waarschijnlijk een gebroken ruggenwerf of heup en kon daardoor weken niet eten en drinken. Hieronder foto's van de stier:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten