Translate

dinsdag 28 juni 2022

'Kittenseizoen' in Zuid-Holland: Gastgezinnen gezocht waar de kleintjes worden gesocialiseerd en daarna wordt er een nieuw baasje gezocht



"WAAR KITTENS VANDAAN KOMEN, BLIJFT VAAK EEN MYSTERIE"

In Zuid-Holland begon het 'kittenseizoen' dit jaar eerder dan normaal. “En dat is opvallend”, vindt TNR-coördinator Pat Buckley die zich ontfermt over zwerfkatten in deze regio. Jaarlijks komen er honderden kittens bij de Dierenbescherming binnen via TNR (trap, neuter, return). Pat vertelt over wat ze allemaal tegenkomt:

 “Mijn naam circuleert inmiddels in allerlei kringen. Het verrast me soms door wie ik benaderd word. Ik werd onlangs gebeld door Poolse arbeidsmigranten die zich zorgen maakten over een groep katten en kittens die rondzwierven. Ze hadden de katten een tijdje geobserveerd en wat bijgevoerd en hoopten dat de groep hulp kon krijgen. De dieren waren aan hun lot overgelaten en het aantal groeide en groeide… Via een Facebookpagina voor arbeidsmigranten ontdekten ze mijn naam. Het waren duidelijk kattenliefhebbers, want door alle aandacht die ze de dieren hadden geschonken, waren de katten behoorlijk sociaal geworden. Ik heb de vangkooi bijna niet hoeven gebruiken en kon vrij eenvoudig 20 katten weghalen; 11 volwassen katten en 9 kittens.”

Mamapoes met kittens.
Deze verwilderde kater is goed gesocialiseerd door de melders.
De groep verwilderde katten liet zich makkelijk vangen.

TNR – TRAP, NEUTER, RETURN

“Al 16 jaar werk ik als coördinator TNR. TNR staat voor trap, neuter en return, ofwel het vangen, castreren/steriliseren en terugzetten van verwilderde katten. Uit onderzoek blijkt dat het weghalen van verwilderde katten niet werkt, omdat de lege plekken vrijwel direct worden ingenomen door nieuwkomers. Als je katten ‘steriel’ terugplaatst, veroorzaken ze geen overlast meer en komen er geen kittens of volwassen katten bij, buitenstaanders worden namelijk niet geaccepteerd. Zo vang ik jaarlijks katten die óf worden teruggeplaatst (als dat verantwoord is) óf die als ze plaatsbaar blijken naar een nieuw baasje gaan óf die als muizenvanger aan de slag kunnen bij een ‘buitenplek’, zoals een boerderij of een manege. De katten die door de Polen bij mij waren gemeld zijn zodoende in het dierenasiel terechtgekomen.”

KITTENTIJD

“Ik vind het opvallend: de kittentijd begon in deze regio een stuk vroeger dit jaar. Normaal gesproken komen de eerste kittens rond Koningsdag binnen. Het begint vrijwel altijd met tammere kittens en dan komen de wilde kittens een paar weken later. Dit jaar druppelden de eerste tamme én wilde kittens al in maart binnen. Van januari tot juni hebben we in de regio al 104 katten en kittens opgehaald, waarvan de helft in de maand mei binnenkwam. En dat is nog maar het begin, voorlopig blijven we katten en kittens vangen. Het is spits!"

COMPOSTHOOPKITTEN

“Waar de kittens vandaan komen, blijft vaak een mysterie. In sommige gevallen weet ik bijna zeker dat ze uit de auto zijn gezet, als ze bijvoorbeeld op een parkeerplaats ronddwalen of vlak bij een provinciale weg; géén plek voor katten.

Laatst zat er een piepjong ding alleen op een composthoop. Er waren geen ouders in de buurt en er zijn geen andere kittens gespot… Het kleintje moest dringend gevoed worden. Normaliter plaats je zo’n jonkie dan bij een gastgezin dat ook andere kittens flest. Het is belangrijk dat jonge kittens samen opgroeien, anders socialiseert zo’n katje niet goed. Kittens spelen met elkaar en daar leren ze van. Moederpoes en andere kittens corrigeren elkaar. Een fleskitten alleen mist die belangrijke levenslessen. Dit keer hebben we het kleintje daarom bij een gastgezin met een moederpoes en oudere kittens geplaatst. Dat doen we normaal vanwege ziekterisico’s niet, maar een andere oplossing was er niet. Gelukkig was deze moederpoes ook bereid het kleintje te voeden.“

Het kleintje (zwart) wordt schoongelikt door de pleegmoeder.

GILLENDE KITTENS = ALARM

“Vlak daarna vonden we elders een nestje uitgehongerde kittens van 2,5 week oud. Als jonge kittens gillen, weet je 99% zeker dat mamapoes te lang niet aanwezig is geweest om te komen voeden. Vaak vinden we dan verderop een doodgereden moederpoes terug. Laatst nog in Ter Aar… Dan regel ik samen met het dierenasiel waar de kittens naartoe worden gebracht, met spoed een gastgezin dat dag en nacht kan flessen en begeleiden. O ja, we kunnen zeker nog gastgezinnen gebruiken! Bij veel van de Dierenbeschermingsasielen zijn er veel te weinig, terwijl kittens de zorg bij een gastgezin keihard nodig hebben. We komen ook buitenplekken voor verwilderde katten tekort. Soms kunnen verwilderde katten niet terug naar de plek waar we ze vinden. Dan plaatsen we ze graag bij een boerderij, manege of camping, waar de eigenaar ze hun gang laat gaan, maar wel voert. Mijn TNR-collega in Tilburg komt ook ernstig plekken tekort."

Jonge kittens hebben hulp nodig.

GASTGEZIN WORDEN?

MELD EEN BUITENPLEK

"Kittens zetten we vrijwel nooit terug waar we ze vinden. Ze kunnen bij gastgezinnen thuis nog aardig gesocialiseerd worden en daarna wordt er een nieuw baasje gezocht. Ik heb inmiddels honderden kittens in handen gehad en het overgrote deel heeft een fijn thuis gevonden. Dat is toch ook het mooie aan dit werk!”


www.dierenbescherming.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten