Translate

donderdag 2 juni 2022

Persbericht: 18 dierenwelzijnsorganisaties willen een einde aan het versnipperen, vergassen, van honderden miljoenen eendagskuiken haantjes en roepen EU landbouwministers op tot verbod


PERSBERICHT

www.ciwf.nl

 

Nederlanders willen einde aan doden eendagskuikens

18 organisaties roepen EU landbouwministers op tot verbod

 

Er moet een verbod komen op het doden van eendagskuikens. Daartoe roepen 18 dierenbeschermingsorganisaties[1], waaronder Compassion in World Farming (CIWF) en initiatiefnemer L214, op in een brief aan de Europese landbouwministers. De meerderheid van de Nederlanders steunt een verbod, blijkt uit opinieonderzoek, slechts 16% is tegen[2].

In de EU worden honderden miljoenen haantjes, die geen functie hebben in de eierindustrie, op de eerste dag vergast of verhakseld. Duitsland verbiedt dit per 1 januari 2022 en Frankrijk eind dit jaar. Momenteel herziet de Europese Commissie de dierenwelzijnswetgeving. De 18 organisaties willen dat een verbod hierin wordt opgenomen. Er bestaan goede methodes om het geslacht van het kuiken al in het ei te bepalen, waardoor doding van eendagskuikens niet nodig is.

 

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland“Deze ‘restproducten’ zoals de industrie ze ziet, zijn levende wezens met gevoel. Het is ronduit afschuwelijk en onethisch hoe deze dieren worden behandeld. Nederland en heel Europa moet nu het goede voorbeeld van Frankrijk en Duitsland volgen en de doding van eendagskuikens verbieden.”

 



In Nederland is de hakselaar verboden, maar jaarlijks worden ongeveer 40 miljoen haantjes vergast.

Via de website van L214 kunnen Europeanen een bericht sturen naar hun landbouwministers, onder andere naar minister Staghouwer.

 

De Europese Commissie, die in 2023 nieuwe dierenwelzijnswetgeving zal voorstellen, overweegt een verbod op het doden van eendagskuikens. Dat dit op veel steun van Europese burgers kan rekenen blijkt uit de resultaten van de recente openbare raadpleging: 94% van de bijna 60.000 respondenten was voorstander van een verbod op deze praktijk.[3] De 18 organisaties richten zich nu op de landbouwministers van de 27 lidstaten, omdat hun steun voor een verbod cruciaal is.

 

Niet alleen haantjes voor de eierindustrie worden op hun eerste dag gedood, ook tientallen miljoenen vrouwelijke eendenkuikens in de foie gras-industrie. De vrouwtjes zijn minder geschikt voor de dwangvoeding en productie van foie gras, omdat hun lever kleiner is dan die van mannetjes.[4]

 

 

Compassion in World Farming


Compassion in World Farming is een internationale organisatie die opkomt voor het welzijn van dieren in de veehouderij, inclusief vissen. Zij streeft wereldwijd naar een diervriendelijkere, duurzame en gezonde veehouderij. Voor dieren, mensen en aarde.

  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten