Translate

dinsdag 14 juni 2022

Veetransportschip met 15.800 schapen ver buiten het limiet van 9000 schapen kapseisde zondag in de Soedanese haven: de 700 geredde schapen zullen het volgend berichten ook niet overleven

 

15.000 schapen sterven nadat veetransportschip zinkt in Soedan


Een veetransport schip met 15.800 schapen - duizenden meer dan het aankan - kapseisde en zonk zondag in de Soedanese haven van Suakin aan de Rode Zee. Slechts 700 dieren werden gered, maar ze waren in zo'n slechte staat dat ambtenaren zeiden dat ze niet lang zouden leven.


De 49-jarige veehouder Al Badri 1 exporteerde de dieren van Soedan naar Saoedi-Arabië. "Het schip zonk in de vroege uren van zondagochtend", zei een Soedanese havenfunctionaris. "Het vervoerde 15.800 schapen, wat buiten zijn laadlimieten lag." De functionaris zei dat het schip slechts 9.000 schapen zou vervoeren.


Omar al-Khalifa, het hoofd van de nationale exporteursvereniging, zei dat het enkele uren duurde voordat het schip op de pier zonk en dat dieren gered hadden kunnen worden. Omar zei dat slechts 700 schapen werden gered, "maar ze werden erg ziek gevonden en we verwachten niet dat ze lang zullen leven."

Mensen zagen het schip vol met duizenden dieren zinken. De schapen werden opgesloten in verschillende delen van het schip.

Zoals de meeste veeschepen was de Al Badri 1 oorspronkelijk een vrachtschip en omgebouwd tot veetransportschip. Het schip had de afgelopen jaren veel problemen en was al een tijdje niet officieel geïnspecteerd, meldde maritieme nieuwswebsite Maritime Executive.

Op beelden van voor en na de conversie van de Al Badri 1 lijkt het erop dat er vier extra dekken op het hoofddekniveau van het schip zijn gelast om meer ruimte voor dieren toe te voegen.

"Het zijn oude schepen, opererend onder verdachte vlaggen, en zijn slecht ontworpen en onderhouden," zei Maria Boada-Saña, dierenarts en projectmanager bij AWF, eerder.

In 2019 kapseisde het vrachtschip Queen Hind in de Zwarte Zee met 14.600 schapen aan boord. De meeste dieren stierven. Veel dierenwelzijnsorganisaties pleiten tegen het vervoer van levende dieren over zee en noemen de reizen een hel voor dieren.


The Animal Reader is een klein onafhankelijk dierennieuwsplatform gevestigd in Nederland. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten