Translate

donderdag 23 juni 2022

250 Olifanten verhuizen in juli 2022, uitdaging van formaat: verdovingsmiddelen, hefkranen en trucks 350 kilometer over de weg

 

Olifanten in Liwonde National Park, Malawi. 

Malawi Department of National Parks and Wildlife (DNPW), African Parks (AP) en International Fund for Animal Welfare (IFAW) zullen in juli 2022, 250 olifanten overbrengen van het Liwonde National Park naar het Kasungu National Park in Malawi.

Een zware klus: Olifanten gaan op transport en uiteraard verdoofd

De translocatie vindt plaats tussen 27 juni en 29 juli 2022 als onderdeel van een nationaal beschermingsinitiatief om gezonde habitats in de nationale parken van Malawi te behouden, vitale olifantenpopulaties te helpen ontwikkelen en de welvaart van de lokale gemeenschappen rond de parken te waarborgen.

Ook andere wilde dieren, waaronder buffels, impala's, marterachtigen, wrattenzwijnen en waterbokken, zullen van Liwonde naar Kasungu worden verplaatst.

belangrijke mijlpaal voor natuurbehoud

De dieren zullen ongeveer 350 km over de weg worden vervoerd van Liwonde National Park, dat wordt beheerd door natuurbeschermingsorganisatie African Parks, naar Kasungu National Park, dat wordt gesteund door IFAW.

Olifanten verhuizen, uitdaging van formaat

Het is een dramatische operatie met verdovingsmiddelen, hefkranen en trucks. Maar olifantenkuddes verplaatsen zal de nieuwe norm worden in Afrika. ‘De kuddes worden altijd opnieuw te groot voor hun territorium.’

"Deze translocatie is weer een belangrijke mijlpaal voor Malawi, dat een voorbeeld is geworden voor het herstel van belangrijke natuurgebieden," aldus Brighton Kumchedwa, directeur van DNPW. "We zijn verheugd om samen te werken met onze partners African Parks en IFAW om te investeren in de bescherming van wildlife-resources, terwijl we de bevolking van Malawi trots maken op hun bijdrage aan het succes van deze nationale parken, nu en voor de toekomst."

In 2015 ging DNPW een samenwerking aan met African Parks om de veiligheid te verbeteren en het Liwonde National Park ecologisch te revitaliseren voor mens en dier, en om het volledige toeristische potentieel te realiseren. Het park heeft sindsdien een benchmark gezet voor ambitieuze herstelinitiatieven, die hebben geholpen, belangrijke soorten en gezonde ecosysteemprocessen te herstellen.

translocaties helpen wilde dieren

In 2016 ondernam African Parks een van de grootste olifantentranslocaties in de geschiedenis, waarbij 520 olifanten werden overgeplaatst, waarvan 366 uit Liwonde. Dit om de druk op het leefgebied te verlichten, conflicten tussen mensen en wilde dieren te verminderen en het Nkhotakota Wildlife Reserve, ook beheerd door African Parks, opnieuw te bevolken. Jachtluipaarden en leeuwen werden respectievelijk in 2017 en 2018 opnieuw geïntroduceerd in Liwonde, gevolgd door een translocatie van zwarte neushoorns in 2019 en wilde honden in 2021. 

Nu het stropen van olifanten in Liwonde praktisch is uitgebannen, neemt het aantal olifanten toe, waardoor de natuurlijke hulpbronnen van het park onder druk komen te staan en conflictsituaties met lokale gemeenschappen ontstaan. Het park is nu goed gepositioneerd als een bron van waaruit Kasungu kan worden herbevolkt - het park telt momenteel 120 olifanten en kan er nog meer herbergen. Met de toevoeging van 250 olifanten is de populatie levensvatbaar voor het behoud van olifanten in Kasungu op de lange termijn. 

"De translocatie van de olifanten en andere wilde dieren is een belangrijke prestatie en bewijst dat de aanpak van DNPW om samen met partners de natuurlijke hulpbronnen veilig te stellen een goede is", aldus Patricio Ndadzela, Senior Manager bij IFAW in Malawi. IFAW ondersteunt DNPW onder andere bij wetshandhaving, gemeenschapswerk en afrastering in Kasungu National Park.

samenwerking draagt bij aan ecologisch herstel

"IFAW werkt sinds 2015 aan het beëindigen van stroperij in Kasungu National Park - toen we begonnen waren er nog maar zo'n 50 olifanten over, tegen zo'n 1.200 in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De stroperij is drastisch afgenomen en het aantal olifanten groeit - er zijn nu 120 olifanten - maar de populatie is nog steeds te laag om levensvatbaar te zijn. De introductie van 250 extra olifanten uit Liwonde National Park zal dat scenario veranderen.”

African Parks vertegenwoordiger Sam Kamoto: "Dankzij onze samenwerking met DNPW zijn we blij dat we voorop kunnen lopen bij het herstel van de nationale parken van Malawi, waar de wildstand toeneemt en de mensen van profiteren. Deze bijzondere translocatie met IFAW en DNPW is weer een voorbeeld van hoe multisectorale samenwerking bijdraagt aan het ecologisch herstel van de buitengewone wilde landschappen van Malawi, en aan het behoud van olifanten op de lange termijn."

Dit belangrijke initiatief wordt mogelijk gemaakt door de genereuze steun van de Elephant Cooperation en diverse filantropische financiers. 

perscontact

Geen opmerkingen:

Een reactie posten