Translate

maandag 6 juni 2022

Duikers van de internationale milieugroep Ghost Diving hebben 23,5 ton viskwekerijnetten en apparatuur uit de diepten van de zee rond Griekenland verwijderd


 Duikers van de milieugroep Ghost Diving werken naast spookvisnetten, voor het eiland Ithaca, Griekenland, 26 mei 2022, credit: Cor Kuyvenhoven/Ghost Diving/Handout via Reuters

Internationale organisaties voor het behoud van de zee hebben meer dan 23,5 ton afval, waaronder 25 grote viskwekerijnetten en apparatuur, uit de diepten van de zee rond het Griekse Ionische eiland Ithaka verwijderd.

Vrijwillige duikers uit het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Libanon, Hongarije en Nederland ruimden de zee de afgelopen twee weken op om het zeeleven te beschermen.

Lokale vissers hielpen ook met de schoonmaak voorafgaand aan World Oceans Day op 8 juni, een internationaal evenement dat het bewustzijn over de effecten van menselijke activiteiten op de oceaan verhoogt.

Achtergelaten visnetten of zogenaamde spooknetten vangen en doden veel zeedieren. Duikers haalden de lange, zware netten onder het zand op de zeebodem vandaan.


Een boot met een kraan tilde de netten naar de oppervlakte en plaatste ze in containers. Textielbedrijf Aquafil gaat de netten recyclen tot garen dat gebruikt gaat worden om producten als kleding en tapijten van te maken.

Het grootste deel van het afval werd achtergelaten door een viskwekerij die sloot, volgens milieuorganisatie Healthy Seas, die de opruiming van de zee organiseerde met de internationale non-profitgroep Ghost Diving.

Elk jaar gaat jaarlijks ongeveer 640.000 ton vistuig verloren of achtergelaten in zeeën en oceanen, zei Healthy Seas in een verklaring.

Vorig jaar haalden Healthy Seas en Ghost Diving in 8 dagen tijd 76 ton afval uit de zee rond Ithaka. Ze maakten een shotdocumentaire van de opruimactie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten