Translate

donderdag 16 juni 2022

Video Whale-watching in Cadzand: SOS Dolfijn is niet blij met de bultrugexcursies van 95 euro voor het spotten van een vermagerde bultrug in Cadzand


Voor 95 euro op bultrugexcursie, SOS Dolfijn: 'Je helpt het dier er voor geen meter mee'

Nu de bultrug al een paar weken wordt gesignaleerd en nog wel een tijdje lijkt te blijven, groeit de nieuwsgierigheid naar het dier. Een bedrijf in Cadzand organiseert nu bootexcursies om de bultrug te spotten. Tot onvrede van SOS Dolfijn: "Je helpt het dier er voor geen meter mee, je benadeelt het alleen maar."
Het idee voor de bultrug-excursie is per toeval ontstaan. Normaal organiseert het bedrijf excursies vanuit de jachthaven van Cadzand-Bad naar de zeehonden op de Hooge Plaaten bij Hoofdplaat. Tijdens een van die tochten werd de bultrug gespot. Toen het bedrijf daarvan filmpjes deelde, "kwam automatisch de vraag van mensen of ze niet mee konden om de bultrug te spotten. Dus toen hebben we er een tour van gemaakt", legt Coen Buenen van Knokke Boat uit. Deelnemers betalen 95 euro voor een tocht met een van de snelle boten van Knokke Boat.
  
480p geselecteerd als afspeelkwaliteit720p geselecteerd als afspeelkwaliteit
00:00
  
00:59
Dit bedrijf biedt bultrugexcursies aan
Normaal heeft Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn niet per se bezwaren tegen een walvissenexcursie, omdat bultruggen daar geen last van hebben. Maar in dit geval dus wel. "Zo'n boot werkt verstorend," zegt Van den Berg, "terwijl de bultrug op dat moment naar eten aan't zoeken is." Eten wat hij hard nodig heeft om aan te sterken. Het dier is namelijk erg mager voor een bultrug, mogelijk veroorzaakt door een verstrikking.

'Springen betekent niet automatisch dat ie 't naar zijn zin heeft'

Op foto's die Van den Berg heeft bestudeerd is littekenweefsel rondom de staart te zien, wat op verstrikking zou kunnen duiden.
Op het eerste gezicht lijkt de bultrug het naar zijn zin te hebben in Zeeland, omdat het dier regelmatig springend wordt gezien. "Mensen zeggen dan: 'Kijk, hij is gezond.' Maar springt hij omdat hij blij is of met een soortgenoot communiceert, of springt hij omdat hij last heeft van zijn huid?", zegt Van den Berg. "Dit dier is erg mager, heeft afwijkingen... zijn huid is verschrikkelijk."
Still van de bultrug walvis Westkapelle
De bultrug werd drie weken geleden voor het eerst gezien© Lourens Janisse
Organisator Buenen is zich van geen kwaad bewust en zegt voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo gaat er op elke excursie een mariene bioloog mee ter begeleiding. "Boven alles is het voor ons van belang dat de dieren veilig zijn en niet gewond kunnen raken door onze schroef en dat we ze niet in een bepaalde richting drijven", legt Guy Lenaert, de mariene bioloog uit.
Ik hoop dat als-ie weggaat, dat-ie dan zijn familie gaat halen en meeneemt naar Cadzand omdat het hier zo goed toeven is
Coen Buenen
Van den Berg van SOS Dolfijn twijfelt niet aan de goede intenties van de organisator. "Maar zo'n boot werkt hoe dan ook verstorend, die bultrug is op dat moment eten aan het zoeken." Op filmpjes die Van den Berg heeft gezien van de excursies ziet ze ook een aantal dingen fout gaan. Zo is er de richtlijn om minimaal honderd meter afstand te houden en altijd tussen het land en het dier te blijven. "Dat zie ik in die filmpjes niet gebeuren."
De bultrug vertoeft nu zo'n drie weken voor de Zeeuwse kust. Onduidelijk is of hij hier blijft of op den duur wegtrekt. Volgens Van den Berg kunnen bultruggen prima overleven in de Noordzee. En dus is ook onzeker hoelang Buenen de bultrug-excursie kan aanbieden. "Ik hoop dat als-ie weggaat, dat-ie dan zijn familie gaat halen en meeneemt naar Cadzand omdat het hier zo goed toeven is."
Hoewel tijdens de excursie vandaag de bultrug niet werd gezien, dook ie wel op voor de kust van Vlissingen:
   
480p geselecteerd als afspeelkwaliteit720p geselecteerd als afspeelkwaliteit
00:00
  
00:15
De bultrug dook van de week op voor Vlissingen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten