Translate

vrijdag 5 januari 2024

Chili verbiedt als 45ste land het testen van cosmetica op dieren: meer dan 300.000 handtekeningen werden opgehaald door dierenwelzijnsorganisaties in Latijns-Amerika

Chili is het vierde land in Latijns-Amerika dat deze wetgeving aanneemt. Guatemala, Mexico en 12 staten van Brazilië.



 In de Senaat een wetsvoorstel goedgekeurd dat dierproeven voor cosmetica in Chili verbiedt, naast de invoer van producten en ingrediënten die op dieren zijn getest in het land.

"Dit is een mijlpaal voor onze organisatie en voor dierenrechten in Chili, aangezien het het derde project ten gunste van dieren is dat de afgelopen jaren is goedgekeurd", zegt Nicole Valdebenito, directeur Awareness and Advocacy bij de NGO Te Protejo.

"Dankzij dit initiatief kunnen we voorkomen dat honderdduizenden dieren in Chili worden gebruikt voor experimenten, die niet alleen wreed zijn, maar ook achterhaald zijn in vergelijking met nieuwe methoden waarvoor geen levende wezens nodig zijn", voegde Valdebenito eraan toe.

Dierproeven verboden in Chili

Het wetsvoorstel werd in december door de voltallige zitting van de Senaat gestemd en unaniem goedgekeurd met 27 stemmen voor, 0 tegen en 1 onthouding. Het voorstel zal nu naar de Kamer van Afgevaardigden worden gestuurd om de uitvoerende macht op de hoogte te stellen van de goedkeuring van het Congres.

"Dankzij de passie en vastberadenheid van dieren minnende consumenten, schoonheidsmerken en politici over de hele wereld die ons verlangen naar een dierproefvrije wereld delen, zijn dierproeven voor cosmetica in 45 landen verboden", zegt Daniela Benavides, directeur van HSI.

Het initiatief werd gesteund door de nationale cosmetica-industrie, enkele gezondheidsautoriteiten, organisaties en ook het maatschappelijk middenveld; wat resulteerde in meer dan 300.000 handtekeningen.

"Dit is een historische stap, en dankzij de vastberaden steun van Te Protejo zijn we verheugd aan te geven dat we een stap hebben gezet in de bescherming van dieren, zodat nooit meer in Chili een cosmetisch middel is getest op een dier met gevoel, wat de realiteit is van de moderne wereld", zei senator Juan Luis Castro, voorzitter van de Gezondheidscommissie.

Op internationaal niveau wordt het wetsvoorstel ondersteund door AFSA (Animal-Free Safety Assessment Collaboration); Humane Society International is een non-profitinitiatief dat bedrijfsleiders zoals Unilever, P&G, L'Oréal, Avon, Lush en andere cosmeticamerken en onderzoekscentra samenbrengt.

 Bron: Paula Villaseñor  Chilli


Geen opmerkingen:

Een reactie posten