Translate

woensdag 10 januari 2024

Vogelgriep H5N1 doodsoorzaak van ijsbeer in Alaska : Talloze wilde dieren zijn al gestorven aan deze virus oorsprong industriële kippenboerderijen ( video )


Een ijsbeer in Alaska is gestorven aan de H5N1-stam van vogelgriep, ook bekend als vogelgriep. Gerapporteerd in december door het Alaska Department of Environmental Conservation, is dit het eerste geregistreerde geval wereldwijd van een ijsbeer die sterft aan het virus.

https://dec.alaska.gov/eh/vet/announcements/avian-influenza-outbreaks/

Dit incident illustreert het wijdverbreide bereik van het virus, dat nu zelfs de meest afgelegen gebieden van de planeet treft.




Foto: Gouvernement Alaska

Bob Gerlach, de staatsdierenarts van Alaska, bevestigde het incident, dat plaatsvond in de buurt van Utqiagvik, een van de meest noordelijke gemeenschappen van Alaska. Het vermoeden bestaat dat de beer het virus heeft opgelopen door karkassen van met H5N1 besmette vogels te consumeren. 

IJsberen, die op de rode lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) als "kwetsbaar" worden vermeld, worden nu geconfronteerd met deze nieuwe bedreiging.

H5N1 werd voor het eerst gedetecteerd in het Antarctische gebied in oktober en trof bruine jagers op Bird Island, voor de kust van South Georgia. Dit werd gevolgd door talloze sterfgevallen van zeeolifanten, pelsrobben, kelpmeeuwen en meer jagers. Het virus vormt een aanzienlijke ecologische bedreiging, vooral als het unieke en geïsoleerde soorten zoals pinguïns bereikt.

Vogelgriep en landbouw

De H5N1-stam van vogelgriep ontstond aanvankelijk op industriële kippenboerderijen en is sindsdien geëvolueerd en verspreid naar wilde vogels en andere dieren.

H5N1 is hoogpathogeen, wat betekent dat het ernstige ziekten en hoge sterftecijfers kan veroorzaken. De eerste grote uitbraak bij gedomesticeerd pluimvee vond plaats in de late jaren 1990 in Azië. Sindsdien heeft het virus zich wereldwijd verspreid.

In industriële kippenboerderijen creëert het grote aantal vogels een omgeving die bijdraagt aan de snelle verspreiding en mutatie van het virus. Dit kan leiden tot agressievere stammen die een risico vormen voor vogelpopulaties en zoogdieren, waaronder mensen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten