Translate

woensdag 24 januari 2024

Nu bekend gemaakt: Gorilla Bokito's lichaam 9 maanden na zijn dood overgedragen aan de wetenschap: hij ontsnapte en sleurde de vrouw mee die hem dagelijks kwam pesten




De vrouw uit Zoetermeer die in de Rotterdamse diergaarde Blijdorp het slachtoffer werd van de ontsnapte gorilla Bokito heeft de afdeling intensieve zorg verlaten. Yvonne raakte ernstig gewond toen de aap haar meesleurde. Ze werd in het ziekenhuis enige tijd kunstmatig in slaap gehouden. De vrouw heeft een verbrijzelde hand, een gebroken pols en onderarm en diverse bijtwonden. Ze kwam bijna elke dag in dierentuin en stond vaak bij de mensapen te kijken.

4 video's onderaan nog 3

Bokito is negen maanden na zijn dood overgedragen aan de Katholieke Universiteit Leuven in Belgiƫ. Daar gaat de zilverruggorilla deel uitmaken van een groot wetenschappelijk onderzoek. "We wisten op voorhand dat we iets moesten doen met deze bijzondere aap."

Voor Diergaarde Blijdorp was het al lang duidelijk dat ze het lichaam van de gorilla beschikbaar wilde stellen aan de wetenschap. "Een dier dat zoveel voor de stad en de dierentuin heeft betekend, moet ook na zijn overlijden impact hebben", schrijft de Rotterdamse dierentuin in een persbericht.


"Bokito biedt de wetenschap een unieke kans om een CT-scan te maken van een volwassen mannetjesgorilla. Mensapen komen vrij weinig beschikbaar voor de wetenschap", legt een woordvoerder uit.


Die CT-scan vormt nog wel een uitdaging. "Bokito is zo breed en zwaar dat hij niet in een gewone CT-scan past", zegt professor Evie Vereeck. "We moesten dus op zoek naar een speciale scanner die ook voor paarden wordt gebruikt."

Daarom gaat de 220 kilo wegende gorilla eerst naar de Universiteit Gent. Daar wordt de CT-scan uitgevoerd, zodat een digitaal 3D-model van het skelet kan worden gemaakt. Deze scan kunnen onderzoekers wereldwijd gebruiken.

Daarna gaan wetenschappers het schoudergewricht van de gorilla onderzoeken. Ook de bouw en de functie van de schouder van andere mensapen worden onderzocht. Daarnaast worden alle afzonderlijke spieren gemeten, gewogen en gedocumenteerd. Tot slot wordt de beweeglijkheid van elk gewricht bepaald.

Zo krijgen wetenschappers inzicht in het verschil tussen slingerende apen en apen die liever op de grond blijven. Ook wordt zo duidelijk wat voor invloed hun manier van leven en voortbewegen heeft op spieren en gewrichten.


Bokito wordt niet tentoongesteld

Na het onderzoek worden de huid en het skelet van Bokito toegevoegd aan de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Maar ze worden niet zichtbaar voor bezoekers; Bokito wordt dus ook niet opgezet. Daar is bewust voor gekozen om te voorkomen dat het een selfiehotspot wordt.


Bokito werd wereldwijd beroemd doordat hij in 2007 ontsnapte. Hij verwondde vier mensen. Vooral de 57-jarige Yvonne de Horde kreeg het zwaar te verduren. De aanval leverde haar ruim honderd bijtwonden op. Ook brak ze een pols en een arm.

Door die actie kwam Bokito in het woordenboek terecht. Bokitogedrag staat voor traditioneel mannelijk gedrag waarmee iemand anderen bedreigt of probeert te imponeren. "Maar het was een hele lieve zorgzame leider", zegt de dierentuinwoordvoerder.


De dierentuin wil voorkomen dat juist het agressieve beeld van Bokito blijft hangen en "dat mensen sensatie gaan zoeken", bijvoorbeeld door te poseren bij de gorilla alsof ze worden gebeten. 'Even met Bokito op de foto' kan dus niet meer.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten