Translate

zondag 7 januari 2024

Het zeer besmettelijke norovirus aangetroffen in oesters: Frankrijk verbiedt de productie en verkoop

 

Frankrijk verbiedt oesters na voedselvergiftiging



Naar aanleiding van berichten over uitbraken van voedselvergiftiging heeft Frankrijk de verkoop en productie van oesters uit Normandië en Arcachon verboden. Het zeer besmettelijke norovirus is aangetroffen in de oesters.


Norovirus is een virus dat gastro-enteritis veroorzaakt, vaak gekenmerkt door symptomen zoals diarree, braken, misselijkheid en maagpijn. Oesters kunnen besmet raken met het norovirus omdat ze filtervoeders zijn, wat betekent dat ze plankton en andere stoffen uit het omringende water consumeren.

Als het water waarin oesters leven besmet is met het norovirus, meestal als gevolg van rioolwater of andere menselijke afvalbronnen, kunnen de oesters het virus ophopen.

Mensen kunnen besmet raken bij het eten van rauwe of onvoldoende verhitte oesters die het norovirus bevatten. Dit is de reden waarom uitbraken van het norovirus vaak worden geassocieerd met het eten van rauwe oesters.

"We kopen geen oesters omdat er blijkbaar een probleem is. We zijn bij onze familie, en ze zijn al ziek geweest met Kerstmis met oesters", vertelde shopper Martine Lambotin aan persbureau Reuters. "Ze hebben eigenlijk gastro-enteritis. Dus we dachten dat we het nu beter konden vermijden."

Oesterverkopers in Nogent sur Marne, ten zuidwesten van Parijs, zeiden dat het verbod gevolgen had voor hun bedrijven.

"Nou ja, het is een iconisch product, dat is een gemis. Maar zo is het nu eenmaal. Hoe dan ook, het is beter om ze in te trekken dan risico's te nemen", zei visser Yann Clorellec.

Oesters

Een oester is een diersoort die in het water leeft. Het heeft een harde schaal die open en dicht gaat. Oesters zijn niet zoals vissen of andere dieren die veel bewegen. Ze blijven meestal op één plek

Ze eten door kleine stukjes voedsel uit het water te filteren. Dit betekent dat ze water opnemen en er kleine voedseldeeltjes uit opvangen. Oesters zijn belangrijk omdat ze helpen het water waar ze leven schoon te maken.

Oesters vertonen kenmerken die typisch zijn voor het dierenleven, zoals voeding, voortplanting en reactie op prikkels uit de omgeving.

Bron; The Animal Reader

Geen opmerkingen:

Een reactie posten