woensdag 15 mei 2013

Dierenspeciaalzaken moeten stoppen met de verkoop van knaagdieren....bent u het daar mee eens?Bij ons in het dorp kun je knaagdieren kopen bij de hovenier. Eén keer in de week fiets ik daar naar toe om te kijken hoe het met de diertjes gaat. Het loopt voor geen meter want de kleintjes zijn nu al volwassen dieren. Ze worden wel goed verzorgd daar niet van, maar een hoveniers bedrijf is volgens mij geen plaats om dieren te verkopen. Wat is uw mening
 
Dierenbescherming Amsterdam roept dierenspeciaalzaken in Amsterdam en Diemen in een brief op om te stoppen met de verkoop van konijnen en knaagdieren. Het welzijn van de dieren staat onder grote druk.

Afdeling Amsterdam verzoekt alle dierenspeciaalzaken in Amsterdam en Diemen om te stoppen met het verkopen van konijnen en knaagdieren. De dieren ondervinden ernstige welzijnsproblemen tijdens het transport van Oost-Europa naar de groothandel in Nederland en overleven de reis vaak niet.

Impulsaankopen

Een ander probleem is dat konijnen en knaagdieren geregeld in een impuls worden aangeschaft. Mensen laten zich daarbij niet goed voorlichten, hebben geen idee wat er bij de verzorging komt kijken en schrikken van de kosten. Het gevolg: de dieren worden afgedankt en gedumpt. Als de ze geluk hebben, worden ze daarna gevonden en krijgen ze een plek in een van de opvangcentra van de Dierenbescherming, die structureel overvol zitten.

Voordelen

De afgelopen jaren heeft al een aantal dierenspeciaalzaken besloten om te stoppen met de verkoop van konijnen en knaagdieren. Het leverde veel positieve reacties op van klanten en heeft voor de winkeleigenaren meerdere voordelen; ze hoeven zich niet meer bezig te houden met het voeren en verzorgen van de dieren, een dagelijkse tijdrovende taak. Om nog maar te zwijgen van het ongemak en de kosten die de verzorging van de zieke dieren met zich meebrengt. Bovendien is de dierenspeciaalzaak verlost van het dilemma wat te doen met de niet verkochte dieren.

Mensen die toch een konijn of knaagdier willen aanschaffen, worden doorverwezen naar knaagdierenopvangcentra in de omgeving.


 

4 opmerkingen:

 1. tja.. ik betwijfel of ze bij een knaagdieren opvang
  wel goed zitten... ik ben nu bij 2 geweest... en bijde xen zaten ze daar bar slecht bij (raten op zagsel, konijnen met veel ste lange tanden... enz )
  en hun doen met geadopteerde dieren die te oud worden het zelfde als dierenwinkels.. ze worden voederdieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je reactie Francien. Ik heb ooit aan Stichting Vier Voeters gevraagd om aandacht te besteden aan de vaak erbarmelijke situaties van konijnen. Ze hebben wel een stukje nu op de website staan over hoe je een konijn moet verzorgen. Achterburen verwaarloosden hun 2 konijnen en die hebben ze in beslag genomen, onze nieuwe buren hadden hun konijntje in een heel vies hok. Ik belde de Dierenpolitie maar die wilden niet komen uit angst voor burenruzie. Ik heb toen voorgesteld aan de buren dat ik de zorg voor het konijn op me neem. Het dier heeft nu iedere dag sla, konijnensnoepjes, schoon hok en schoon water. Ja je hebt gelijk te oude dieren worden verkocht aan eigenaren van slangen voor voer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helaas stuurt de Dierenbescherming mensen alleen door naar de eigen dierenopvang. Wat konijnen en knaagdieren betreft zijn dat er maar 4 van de bijna 60 opvangcentra in Nederland. Dat terwijl die 'anderen' in tegenstelling tot die van de Dierenbescherming vaak jaren ervaring hebben en de door Francien genoemde blunders niet zullen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel Outsider voor je reactie. Ik ben geen fan van de DB. Zolang dat er 70 miljoen euro op de bank staat waar niets mee wordt gedaan en alleen maar super luxe asielen bouwen (Amersfoort 4 miljoen euro) alleen de gouden kranen ontbraken nog, krijgen ze van mij geen cent meer.

  BeantwoordenVerwijderen