maandag 20 mei 2013

Voor het eerst een complete leeuwenfamilie overgebracht van een 'pokke' dierentuin naar een paradijs


Uit respect voor de dood gevonden jongens Ruben en Julian vandaag geen dierenleed op deze Blog. Ik wens de familie van de jongens veel sterkte toe. Mijn gedachten zijn met u allen

Veilige toekomst voor katachtigen uit Roemenië

Voor het eerst was Stichting Vier Voeters in de gelegenheid om een complete leeuwenfamilie met jongen naar het Zuid-Afrikaanse reservaat Lionsrock over te brengen. De vier leeuwen werden samen met twee tijgers van een wisse dood gered toen de dierentuin van de Roemeense stad Onesti sluiten moest. De zes grote katachtige waren hun leven lang op een verkeerde manier gehouden en gevoerd; ze leden in kleine en vervallen kooien, onder ongeschikte leefomstandigheden en zonder de juiste medische hulp, voeding en zorg.

De groep, bestaande uit leeuw Tarzan, leeuwin Siba, hun twee welpjes Sara en Hera, de tijger Riuua en haar partner Tomi, zijn veilig en wel aangekomen in Lionsrock. De reis begon voor de dieren in Roemenië van waaruit ze per vrachtwagen via Wenen vervoerd zijn naar Zürich. Vanuit Zürich zijn de dieren met het vliegtuig naar Johannesburg gegaan om per vrachtwagen verder vervoerd te worden naar Lionsrock, gelegen in het hart van de Vrijstaat. Momenteel worden de dieren nauwlettend gevolgd door het getrainde personeel van Vier Voeters. Ze krijgen voldoende te eten en worden uitstekend verzorgd zodat ze snel met volle teugen kunnen genieten van hun nieuwe leven in Lionsrock.
De twee jonge leeuwinnen werden als eersten in het omheinde gewenningsgebied vrijgelaten. Hera verliet onbevreesd haar transportkist en begon om haar ouders te roepen terwijl haar zuster Sara aanvankelijk achterbleef en afwachtte. Moeder Siba en vader Tarzan volgden hen meteen daarna. Geen van de dieren heeft ooit een omgeving zonder beton en met zoveel bewegingsvrijheid gekend. In de komende weken krijgen zij dan ook de tijd hun nieuwe thuis, met alles wat het te bieden heeft, te leren kennen. Daarna worden zij overgebracht naar een groter, permanent verblijf.Kleine Hera ziet de vrijheid wel zitten !!!
 
De tijgers Tomi en Riuua zijn al lang elkaars metgezel. Het was een prachtig gezicht om hun enthousiaste vreugde bij elkaars weerzien te bekijken. De twee begonnen meteen hun omgeving te verkennen. Om af te koelen zwommen zij kort na hun vrijlating samen in het meertje en dompelden zij zich onder in hun nieuwe leven waarin zij geen leed meer te verduren zullen hebben. Met het overbrengen van de twee groepen komt het aantal tijgers in Lionsrock op 6 en het aantal leeuwen op 83.De vrijlating werd bijgewoond door internationale journalisten, partners uit de bouwsector en lokale autoriteiten. Andre Schlemmer, van het Ministerie van Economische zaken, Toerisme en Milieu, waardeert de samenwerking met Stichting Vier Voeters: "Grote katachtigen in Zuid-Afrika die in slechte leefomstandigheden leven kunnen we wel in beslag nemen, maar niet op de juiste manier huisvesten. Met Stichting Vier Voeters en hun opvangcentrum Lionsrock hebben we een ideale en betrouwbare partner gevonden".
Sinds 2007 heeft Stichting Vier Voeters al 90 noodlijdende leeuwen en tijgers ondergebracht. Voornamelijk afkomstig uit Europa, maar ook uit Zuid-Afrika en Azië. "Het is altijd een zeer emotioneel moment voor ons als de dieren uit hun transportboxen komen en voor het eerst in hun leven gras onder hun voeten voelen", vertelt Ioana Dungler, projectleider bij Stichting Vier VoetersMoeder Siba met de welpjes Sara en Hera
 
 

2 opmerkingen:

  1. komt dat wel goed? in afrika zijn stropers aan de gang?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het komt goed. Helaas zijn er stropers die in dienst waren van grote reservaten in Afrika die de fout in zijn gegaan. Om dit te voorkomen heeft www.vierpfoten.org hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijkse bewakers in dienst. Er werken ook locals maar die worden goed in de gaten gehouden. De dieren worden gevoerd omdat ze de basis elementen voor leven in het wild nooit hebben meegekregen. Maar de ruimte die ze nu hebben is zoals ik zei voor hen een paradijs. Ik mocht enige tijd op het kantoor van Vier Voeters als vrijwilligster meedraaien. Zo heb ik gezien wat een fantastische organisatie dit is. Helmut Dungler, een jonge man heeft meer dan 20 jaar geleden Vier Pfoten opgezet. Hier kan de DB nog wat van leren. Piep kleine kantoortjes waar men nog niet eens pauze neemt. Zo gemotiveerd! Deze blog is van Google en jammer genoeg linked het niet bij reacties. Ik zal hierover met ze mailen. Reuze bedank Mariene voor je reactie.

    BeantwoordenVerwijderen