zaterdag 4 mei 2013

Frank Dales directeur Dierenbescherming aan het woord over het koningshuis en de jachtVorstelijk nieuws

Het is zo'n week waarin het niet verstandig is om aandacht te vragen voor dierenwelzijn of om campagnes of acties te starten. De media waren vanzelfsprekend oranje gekleurd om verslag te doen van al het vorstelijk nieuws. En dus wachten wij op een geschikter moment.
Dat realiseerde ik me eens te meer toen daags voor de troonswisseling bekend werd dat damherten die buiten het leefgebied in de Amsterdamse Waterleidingduinen en Zuid-Kennemerland lopen, mogen worden afgeschoten. We hebben ons suf gelobbyd en de gang naar de rechter door onze collega's van de Faunabescherming heeft ook niet mogen baten. En het is allemaal de schuld van de overgrootvader van Koning Willem-Alexander.

 
 
Zwijnen Heintje

Okay, dat is misschien wat kort door de bocht, maar het was wel degelijk de echtgenoot van Koningin Wilhelmina, Prins Hendrik, die damherten introduceerde in Nederland. Onder de adel was het sowieso 'hip' om damhertjes in parken te houden. De dieren ontsnapten af en toe, maar het was de prins die de dieren grootschalig in het wild uitzette. Om op te jagen, want dat deed hij veel en erg graag. Het leverde hem zelfs de bijnaam 'Zwijnen Heintje' op.

 
 
Levensgevaarlijk

En nu zitten we met de gebakken peren. Tenminste, dat zeggen de mensen die graag dieren doodschieten. Want zodra de herten buiten de duinen komen, worden het levensgevaarlijke wezens voor het verkeer en vreet Bambi de tulpen aan! Dat laatste verschrikkelijke bericht kwam uit de mond van een bollenteler, die waarschijnlijk tulpenschaarste vreest. Tja, de feiten liggen toch echt anders, we schreven er al vaak over.

Alternatieven

De moraal van het verhaal? Simpel, introduceer geen diersoorten in gebieden waar zij van oorsprong niet voorkomen. Als ze zich dan toch definitief vestigen, moet je de dieren zo veel mogelijk met rust laten, de natuur kortom z'n gang laten gaan. Populaties stabiliseren zich dan tot een grootte die te overzien is, zowel qua schade als gevaar. En als ingrijpen dan nog steeds onontkoombaar is en objectief vastgesteld, zou je eerst alternatieven moeten toepassen voordat naar het geweer wordt gegrepen.
 
Caviarace

Ik sluit graag af met een diersoort die hier ook niet van natuur voorkomt, maar wel massaal wordt gehouden: de cavia. Het diertje zorgde deze week ook voor vorstelijk nieuws. Niet groots en landelijk, om redenen die ik hiervoor noemde, maar toch! In Heiloo had een lokale Fred Oster namelijk besloten om op de laatste Koninginnedag een heuse caviarace te houden. De politie stak daar echter een stokje voor. De agenten vonden dat je dat de cavia's niet aan mag doen op een drukke markt. Hulde!
Tien jaar geleden werden we nog verguisd als we riepen dat evenementen met dieren niet van deze tijd zijn, nu worden ze verboden door de politie. De jacht staat ook ter discussie, zeker als die voor het plezier plaatsvindt. Wat zullen we zeggen? Over vijf jaar....., over tien jaar.....?
 
Frank Dales,Algemeen directeur
 
Mooi handje van schrijven heeft Frank Dales.
 
Hoe zat dat ook al weer met Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik?
 

7 opmerkingen:

 1. Mooi gesproken Dales maar de realiteit in de dierenasiels van de Dierenbescherming is anders. Daar worden gezonde dieren afgemaakt, ook die al een baas hebben gevonden.
  De Dierenbescherming heeft 80 miljoen op de bank en besteedt dat aan bouwprojecten en andere prestigieuze onzin en niet aan de bescherming van dieren of personeel.

  Deze organisatie moet eens onder de loep worden genomen. Tot die tijd geef ik geen fluit om de woorden van een mooiprater.
  http://westerwoldegroen.nl/?p=10812

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik las het bericht van je met verbazing. Dit kan toch niet waar zijn? Ik heb net een email naar de DB gestuurd met de link en een vraag om hier op te reageren. Ik laat het je weten. Bedankt Bart, heb net een petitie naar je opgestuurd over tijger wijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Getekend Erna!

  Ben erg boos op de DB. Al jaren worden dieren om niets afgemaakt in Winschoter asiel, ook van spijtoptanten die na een dag hun hond weer terug wilden. Volkomen wetteloos. Zie de reacties op Westerwoldgroen.

  DB heeft geld zat maar weigert personeel te scholen en een daadwerkelijk professionele organisatie neer te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het artikel was deze keer meer gericht op het Koningshuis dan de DB. Het is fijn dat Dales hen de schuld geeft van de jacht. Ik had dit echt nodig om die poppenkast en toneelstuk van afgelopen dinsdag te plaatsen maar wist niet hoe. kwam er niet uit. Toen zag ik de blog van Frank Dales en op nujij.nl is het er uiteindelijk door de redactie afgehaald omdat men heerlijk de Koning een veeg uit de pan gaf en op elkaar af reageerde. Het was een ware lust om te lezen. Dat ik deze keer geen straf heb gekregen van de redactie mag een wonder heten. Vorige keer 2 weken niet mogen plaatsen. Gr Erna (bedankt voor het tekenen het loopt goed. Arme dieren!!)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prima schrijvers hebben ze daar in dienst. Jammer, dat Dhr. Dales zijn stukken niet zelf schrijft voor die ruim 120000 euro, die hij jaarlijks opstrijkt als onkostenvergoeding. Hoeveel volle collectebussen van maximaal ca 400 euro per stuk is dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Erna,

  Probeer eens in de jaarverslagen van de diverse asiels het kopje 'euthanasie wegens gestoord gedrag' en vergelijkbare niet te bewijzen redenen.

  Ik zoek mijn toekomstige huisdieren bij dierenasiels.com en haal ze bij asielen, waarvan ik zie en zelf controleer, dat ze goed zijn en geen DB-keurmerk hebben.

  Er gaan geruchten (kan ik niet bewijzen), dat de inspecteurs van de DB ingezet worden om asielen, waar de DB 'vanaf' wil, een negatieve beoordeling te geven. Lijkt erg veel op politiek spel!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kan zomaar waar zijn. Ik heb slechte ervaringen met de LID. Tig maal proberen in te schakelen bij mistoestanden bij mij in de omgeving, maar komen bijna nooit. Ze hebben altijd wel een excuus om niet te komen. Toen ze wel een keer kwamen bij een verwaarloosde pony aan een ketting, reden ze er langs, konden het dier niet vinden, hij stond 100 meter verder op, en gingen weer weg. Ik heb toen toch een stennis gemaakt!! Uiteindelijk zijn ze nog een keer langs gegaan, het dier was op sterven na dood, en in beslag genomen. Ik kan a boek schrijven over hen In de Oostvaardersplassen zijn er afgelopen winter meer dan 1500 grote grazers de hongerdood gestorven. Wij voeren al jaren actie tegen SBB en de DB omtrent deze verschrikkingen. www.stichtingwelzijngrotegrazers.nl Alle info op de website

  BeantwoordenVerwijderen