dinsdag 21 mei 2013

Video met de mooie Doutzen Kroes: 'Geef de aarde door' en oliemaatschappij Total doet ook mee! • Zeist - Oliemaatschappij Total belooft niet naar olie te zoeken of te boren in nationaal park Virunga in DR Congo, een van de laatste leefgebieden van de bedreigde berggorilla's. Dat heeft het Franse concern vandaag na druk door het Wereld natuur Fonds (WNF) bekend gemaakt op de algemene aandeelhoudersvergadering. CEO van Total, Christophe de Margerie, zegde publiekelijk toe 'de huidige grenzen van het park te respecteren'.
   
  Het WNF is opgetogen dat Total kiest voor bescherming van de natuurlijke rijkdom in plaats van financieel gewin op korte termijn. Virunga is het oudste nationale park in Afrika en een kroonjuweel van het continent. Het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Afgelopen jaar is voortdurend druk uitgeoefend op Total. Samen met grote aandeelhouders heeft WNF de directie met klem verzocht publiekelijk te verklaren buiten de huidige parkgrenzen te blijven. De Congolese regering had namelijk geopperd om het park te verkleinen om te voorkomen dat de oliemaatschappijen in strijd met internationale regels zouden handelen.

  Gevaar nog niet geweken

   "De duidelijke toezegging van Total dat het niet naar olie zal zoeken en boren in Virunga National Park is geweldig nieuws'', aldus Johan van de Gronden, directeur van het WNF ,,Maar het gevaar is nog niet geweken. Het Britse oliebedrijf SOCO dat eveneens een concessie heeft, moet nu ook stoppen met alle activiteiten in het park en dezelfde toezegging doen als Total. Onze strijd om Virunga te beschermen gaat door. Olie-exploratie en -exploitatie zijn onacceptabel.''

  Ook de Britse regering maakt zich ernstig zorgen om de activiteiten van SOCO. Ze heeft het bedrijf al opgeroepen te stoppen met de ‘illegale exploitatie van hulpbronnen’ in het park. Volgens Groot-Brittannië zijn de geplande activiteiten van SOCO in strijd met de OESO-richtlijnen voor multinationals. Als lid van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) is Groot-Brittannië verplicht om er voor te zorgen dat Britse bedrijven zich aan de richtlijnen houden.

  Laatste berggorilla’s


   Virunga National Park in DR Congo telt meer dan 700 vogelsoorten en 200 zoogdiersoorten. Het werd in 1925 uitgeroepen tot Afrika’s eerste nationale park. Ruim de helft van de 880 berggorilla’s op aarde leeft in het park. In december werden nog vier berggorilla's geboren in Virunga. De gorilla’s leven niet direct in de olieconcessie, maar kunnen veel nadelige gevolgen ondervinden van olieboringen. Toestroom van mensen en verkeer, vervuiling en het risico op olielekkages vormen een directe bedreiging. Naast de dreiging van olieboringen staat het park ook al jaren zwaar onder druk door gevechten tussen rebellengroepen en het Congolese leger die geregeld uitbreken.

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten