zaterdag 8 november 2014

Ebola tragedie van mensen treft nu ook wilde dieren in Sierra LeoneChimpansees in Sierra Leone hebben hulp nodig na uitbraak ebola
 
Sarah, een bewoonster van het TCS, werd geconfisqueerd terwijl ze te koop werd aangeboden bij een mijnbouwbedrijf. © Tacugama Chimpanzee Sanctuary

“Vanuit het kantoor van het opvangcentrum kan ik de sirene van de ebola-ambulance horen, op
 weg naar opnieuw een mogelijk geval van ebola.”
Dat zegt Sofie Meilvang, projectmanager bij het Tacugama Chimpanzee Sanctuary (TCS) in het West-Afrikaanse Sierra Leone, over de problemen die het TCS nu heeft, midden in de grootste ebola-uitbraak uit de geschiedenis.
 
Er worden zorgvuldige hygiënemaatregelen genomen, en iedere dag wordt iedereen gecontroleerd. Tot nu toe zijn er geen personeelsleden, familieleden of reservaatbewoners die tekenen vertonen van deze vreselijke ziekte. Maar de uitbraak maakt wel slachtoffers op andere rampzalige manieren.
De laatste paar maanden heeft praktisch geen enkele toerist het reservaat meer bezocht. Het veldwerk voor andere organisaties ligt nu stil, omdat het voor het team niet langer veilig is om rond te reizen in het land.
 
Ook zijn de voedselprijzen de lucht ingeschoten.
Het Tacugama Chimpanzee Sanctuary en de chimpansees hebben het nu financieel heel erg moeilijk, en de ebolacrisis wordt alleen maar erger. Het TCS heeft al noodfinanciering gekregen van de International Primate Protection League en van Busch Garden Zoo’s Animal Crisis Grant. Het TCS doet wereldwijd een oproep tot noodhulp, zodat het door deze crisis heen kan komen.  
Het International Fund for Animal Welfare schiet te hulp en biedt noodondersteuning voor voedsel, het salaris van personeel en andere zaken die van levensbelang zijn om de chimpansees te verzorgen. Deze chimpansees zijn gered uit de handel in bushmeat of werden illegaal gehouden als huisdier, en ze wonen nu in het opvangcentrum.
 
Terwijl de strijd om de mensen in Sierra Leone te beschermen tegen het dodelijke ebolavirus doorgaat, biedt het International Fund for Animal Welfare ook levensreddende hulp aan de andere bewoners van het land, die deze ook enorm hard nodig hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten