maandag 10 november 2014

Er is een link gelegd tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling......kent u hier voorbeelden van?


Bericht van Donald van Doesberg  Oosterbaan  www.dierenwelzijn-nederland.nl

 
 
Zeer geslaagde Landelijke Dierenambulancedag in Utrecht
 
 
.
Met een opkomst van circa 600 man mag St. Dierenlot trots zijn op dit evenement dat elke jaar beter en groter en interessanter wordt.. Er waren dit keer een kleine twintig lezingen en presentaties.


D I E R E N P O L I T I EAnouk Duijnker vertelde over haar werk en ervaring in het veld. Nu 160 politiemensen met als focus dierenwelzijn, het aantal stijgt naar 180, over de taakverdeling met de NVWA en LID. Over hoe dierenmishandeling en verwaarlozing in de praktijk hand in hand gaan met andere criminele zaken als drugshandel, illegale wietplantages, mishandeling enz.

Over drugssmokkel met dieren, seks met dieren / dierenporno, over hanen- en hondengevechten, over recidive bij verwaarlozing – mensen bij wie elke 4-5 jaar honden worden weggehaald – maar waar doordat er geen goed volgsysteem is er een grote kans is dat deze over een aantal jaren WEER onder zachte dwang afstand moeten doen van hun huisdieren.
 
foto is niet van Anouk

Speciale aandacht was er voor de onmogelijke situatie waar door hun man mishandelde vrouwen (ook andersom natuurlijk) zitten als er thuis ook een dier is : in de Nederlandse Blijf van mijn Lijf huizen is een dier niet welkom en dit kan er toe leiden dat de mishandelde vrouw haar vlucht naar deze veilige haven uitstelt uit angst dat het dier de dupe wordt – zie http://www.piepvandaag.nl/kadera-en-het-ifaw-starten-samenwerking/ en http://kadera.nl/menu.php?menu=234

 
 In 2012 heeft Kadera in samenwerking met Universiteit Utrecht en Hondenbescherming wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling. Hieruit blijkt dat het merendeel van de plegers (55%) ook meerdere vormen van dierenmishandeling toepast en kinderen in 60% van de gevallen getuige zijn geweest van deze dierenmishandeling.

Daarnaast rapporteert ruim 41% van de vrouwen de vlucht naar de opvang uit te stellen vanwege zorgen om het huisdier. Tot nu toe blijven huisdieren in veel gevallen bij de (ex)-partner, die hiermee een machtsmiddel in handen heeft om de vrouw (en haar kinderen) blijvend te controleren en te chanteren.

Anouk vertelde ook over haar ervaring met Social Media, bijvoorbeeld over de zaak met de PonyPletter, Alkmaar, juli 2013, waar zij zeer veel tijd – te veel – aan het blussen van brandjes op Social Media. 
 Vanuit LDN waren we daar al alert op daar niet aan mee te doen en escalerende discussies te modereren / af te kappen – bij voorbeeld met de hype rond de aangespoelde walvis Johannes, december 2012 – maar van deze noodzaak zijn we nu nog meer van doordrongen.

Uit de zaal waren vragen over samenwerking DA <> DP : klopt, met sommige dierenambulances wordt goed samengewerkt maar er zijn natuurlijk ook leermomenten : zo is het bijvoorbeeld uiterst onhandig als de Dierenambulance een dode hond die die het slachtoffer is van een misdrijf naar de destructie te brengen. Daar is de Politie niet blij mee want die is dat het “bewijsmateriaal ” kwijt.

Anouk sloot af met een oproep aan alle dierenambulancevrijwilligers om hun ogen en oren open te houden en zaken die “ niet goed voelen “ direct te melden bij 144 Red een Dier. Het gaat immers beter wanneer we allemaal samenwerken en van elkaar leren.
.
Nee, deze presentatie was geen roze geur en maneschijn, maar voor mij HET hoogtepunt van een goed gevulde en geslaagde dag !

Linked Dierenwelzijn Nederland
Donald van Doesburg Oosterbaan
webmaster@Dierenwelzijn-
Nederland.nl 

http://www.dierenwelzijn-nederland.nl 

 ps. de volgende Landelijke Dierenambulancedag is 18 april 2015. Advies om die datum reeds te reserveren in je agenda ;-)

1 opmerking:

  1. Een gewelddadig mens kent geen onderscheid tussen dieren, kinderen of vrouwen ! Net zo als er wetenschappelijk is aangetoond dat een sadist, die dieren martelt, vroeger of later de overstap maakt naar kinderen en volwassenen !

    BeantwoordenVerwijderen