maandag 22 december 2014

Hij heeft zijn hele leven nog voor zich.......in adembenemende ammoniakdampen

www.wakkerdier.nlIn verstikkende ammoniakdampen
  
Het vooruitzicht voor dit pasgeboren biggetje is adembenemend: hij zal zijn hele leven in verstikkende ammoniakdampen doorbrengen. Dit schadelijke gas is één van de belangrijkste oorzaken van ernstige ademhalingsproblemen en longontstekingen bij miljoenen varkens.
 


Meer over het leven in ammoniakdamp
Een varkensneus is nog veel beter ontwikkeld dan die van de mens. Het varken zoekt voedsel met zijn neus, communiceert ermee en herkent andere varkens of mensen aan hun geur. De bijtende ammoniak tast niet alleen de slijmvliezen in de neus, maar ook luchtpijp en longen aan. De condities in de benauwde en volgepropte stallen zijn zo slecht, dat jaarlijks ongeveer twee miljoen varkens een longontsteking oplopen.
In de vee-industrie leven varkens in de stank van de eigen uitwerpselen. 24 uur per dag, 7 dagen per week zitten zij in slecht geventileerde schuren en ademen zij de zure lucht in van hun eigen poep en pies – en die van hun stalgenoten. Deze uitwerpselen zorgen voor een zeer hoge concentratie bijtend ammoniakgas in de stal.

Wie is er verantwoordelijk voor deze situatie?
Supermarkten en A-merken doen er alles aan, om de prijs van vlees zo laag mogelijk te houden en er zelf zoveel mogelijk aan te verdienen. Daarom zetten zij de boer constant onder druk om steeds goedkoper te produceren. Een boer die niet meedoet, omdat hij beter voor zijn dieren wil zorgen, staat buitenspel en kan zijn bedrijf wel sluiten. Supermarkten en A-merken bepalen in dit systeem niet alleen de prijs van een stuk vlees, maar ook hoe het leven van een varken eruit ziet.
De dieren betalen uiteindelijk de prijs voor het goedkope vlees. De boer moet een varken verzorgen voor ongeveer 75 cent per dag. Alleen al het voer dat dit dier nodig heeft om groot te worden, kost 52 cent. Het varken heeft dan nog niets gedronken, en ook zaken als verwarming, huisvesting en het salaris van de boer moeten nog betaald worden… van die resterende 23 cent. Er blijft simpelweg geen geld over voor wat extra ruimte of wat stro in het hok, en zeker niet voor een oplossing voor die verstikkende ammoniakdamp.

Wat gaat Wakker Dier hier aan doen?

Met jouw hulp kunnen we een einde maken aan de wrede en dieronvriendelijke manier waarop we miljoenen varkens en andere dieren in Nederland behandelen. Samen geven we de varkens een beter leven! Nu en in de toekomst. Help je mee?

   

    

  •  
       

1 opmerking:

  1. Er zou een minimum prijs moeten worden afgesproken wat ze de boer minimaal moeten betalen. Geen martelvlees meer. Grenzen dicht voor vlees wat 'geproduceerd' wordt (alsof het een machine is) die zich niet aan deze dierenwelzijns regels wensen te houden. Dan kunnen er snel grote stappen vorwaarts gemaakt worden. Nu worstelt men tot zijn borst door de bureaucratische bagger heen zonder dat er ook maar daadwerekelijk iets wordt opgelost. En dat het vlees wat duurder wordt? Dan eten we maar wat minder of men bezuinigt maar op andere zaken. Van mij mag het! Graag zelfs!

    BeantwoordenVerwijderen