Doodzieke hond gered

1 December 2014
 
Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft op vrijdag 28 november een hond, kruising Mechelse herder, bij zijn eigenaar weg moeten halen. Het dier was tot bloedens toe aan de diarree.
 
De inspecteur ging afgelopen vrijdag na een melding over een bloedende hond, samen met de dierenpolitie, naar een adres in Delft. Daar troffen ze een duidelijk erg zieke hond aan. Volgens de eigenaar had het dier afval gegeten en een pot met proteïne voor bodybuilders te pakken gekregen. Daarna was het dier ziek geworden en aan de diarree geraakt. Ondanks dat er bloed in de ontlasting zat, was de eigenaar niet naar de dierenarts gegaan. 


Afgelopen zomer was de inspectiedienst ook al eens op het adres geweest. Toen zat de hond in een te kleine bench en een andere hond, een Spaniel, werd niet goed verzorgd met als gevolg een verklitte vacht. De eigenaar had destijds de nodige maatregelen getroffen, maar ging nu dus opnieuw in de fout. Deze historie en de huidige situatie was reden genoeg voor RVO* om de inspecteur opdracht te geven de herder direct naar een dierenarts te brengen voor behandeling. De dierenarts stelde vast dat de hond ernstige diarree, bloed in de ontlasting en koorts had en bovendien aan de magere kant was. De hond is na behandeling overgebracht naar een opvangadres waar het de juiste verzorging krijgt.

Vandaag (1 december) is de inspecteur opnieuw op bezoek gegaan bij de eigenaar om hem te vertellen dat hij, naar alle waarschijnlijkheid, door RVO* de hoogste bestuurlijke boete voor dit soort gevallen van 1500,- euro opgelegd krijgt. Na een goed gesprek heeft de eigenaar daarop besloten vrijwillig afstand te doen van de Spaniel, die nu dus ook op weg kan naar een beter leven.