vrijdag 12 december 2014

Paus Franciscus:" Alle dieren gaan naar de hemel" en lees de kerstboodschap voor wereldleiders van 12 dierenorganisaties

Wat een lieve man !

Artikel hieronder met dank aan www.foodlog.nl

In zijn troostende woorden tot een jongetje dat verdrietig was omdat zijn hondje was overleden, zei paus Franciscus afgelopen week dat er in de hemel ruimte is voor alle dieren.

'Paradijs open voor alle schepselen'

De paus haalde passages aan uit de Bijbel om aan te geven dat mensen na hun dood met hun huisdieren verenigd worden. "De Heilige Schrift leert ons dat de vervulling van deze wonderschone opzet ook alles om ons heen raakt", citeert The New Daily. "Ooit zulen we onze dieren weer zien in de eeuwigheid van Christus. Het paradijs staat open voor alle schepselen van God."

Benedictus zag het anders
Franciscus' voorganger Benedictus XVI, dacht hier in 2008 nog anders over. Hij zei toen in een toespraak: "Voor andere schepselen, die niet voor de eeuwigheid bestemd zijn, betekent de dood gewoon het einde van het bestaan op aarde", citeert de krant.

Artikel hieronder met dank aan www.dierennood.nl

Speciale kerstboodschap voor de wereldleiders:Laten we als mensheid meer respect voor de dieren tonen.
Twaalf Nederlandse dierenorganisaties, waaronder stichting Dierennood en dominee Hans Bouma hebben per aangetekende brief het verzoek gedaan aan de Paus, president Obama, president Poetin en koning Willem Alexander om hun onderdanen tijdens hun kersttoespraak op te roepen om in het kader van de vrede mee te werken aan een Vredesfeest voor álle levende wezens.
Concreet betekent dit dat Kerstmis een feest zou moeten zijn, waarbij dieren geen onderdeel van het Kerstdiner zijn. En dat we ons gaan bezinnen hoe wij de wereld beter zouden kunnen maken voor alle medeschepselen.
Ook een aantal Nederlandse kerkbesturen kregen het verzoek de gelovigen hiertoe op te roepen. Daarnaast vroegen de dierenorganisaties en de dominee in hun brief aan Koning Willem Alexander, President Obama en President Poetin of zij het goede voorbeeld aan iedereen willen geven door met Kerstmis met hun gezin geen dode dieren te eten. 
Zij willen hiermee aangeven dat juist voor een Vredesfeest geen mishandelingen, uitbuitingen, geweld, dodingen en slachtingen behoren plaats te vinden. Niet bij mensen, maar ook niet bij andere schepselen. Alleen dan kan er van een echte vrede sprake zijn. Gezien de vele culinaire mogelijkheden van tegenwoordig kan men ook zónder gebruik van dieren heerlijk en feestelijk eten.


Op deze manier zou Kerst echt een feest van de Vrede kunnen worden, met bezinning op ons consumptiegedrag en een eerste stap naar wereldwijde vrede voor ons allemaal.


De stap van geweld tegen dieren naar geweld tegen onze eigen soortgenoten is klein. Het laatste ligt zelfs in het verlengde van het eerste.  ‘Zolang er slachthuizen zijn, zullen er ook slagvelden zijn’, schreef de Russische schrijver Tolstoj al.

Deze samenwerkende dierenorganisaties vinden het onbegrijpelijk en onverteerbaar dat juist op het Vredesfeest zo buitensporig veel vlees van speciaal hiervoor uitgebuite en gedode dieren wordt gegeten. Vlees van kalkoenen, konijnen, kippen, varkens en andere dieren die een treurig, volstrekt dieronwaardig bestaan hadden in de vee-industrie. 

Maar ook vlees van dieren in het wild, die op wrede wijze aan hun einde kwamen, nadat ze eerst vaak lange tijd waren opgejaagd. Om daarna meestal niet direct gedood te worden, maar langere tijd moesten lijden, waarna de jager het dier pas het genadeschot had willen geven.

Dit is het geval bij honderdduizenden hazen, herten, reeën, fazanten, konijnen en zwijnen. Maar ook vissen en kreeftachtigen worden meestal op respectloze manier gevangen en moeten vaak lang nog lijden voordat ze (zoals bij krab of kreeft) levend worden gekookt. Dit is overigens nu duidelijk aangetoond. Zie deze link.

Dieren zijn net als mensen van vlees en bloed en kunnen lijden ervaren net als wij. Ze kunnen pijn, angst, emotie, maar ook vreugde ervaren.  En al hebben zij niet de menselijke taal tot hun beschikking, de meeste dieren zijn uiterst gevoelige wezens met een uniek karakter en een eigen waarde.

Deze boodschap werd verzonden door de volgende afzenders:

Stichting Comité Dierennoodhulp
Ds.Hans Bouma
Stichting Een Dier Een Vriend (EDEV)
Stichting Rechten Voor Al Wat Leeft
Werkgroep Kerk en Dier Alkmaar
De Faunabescherming
Sea First Foundation
Stichting Konijnen Belangen
Stichting Varkens in Nood
Stichting Ganzenbescherming Nederland
Stichting Dierbewustleven
Stichting Stop Dierenleed Nederland
Stichting Dierennood

 


2 opmerkingen:

 1. Aardige man, de nieuwe paus. Maar wat het heengaan van dieren betreft ben ik het toch eens met Benedictus. Nergens in de bijbel staat dat dieren het eeuwige leven hebben.
  Mooi artikel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt een opa figuur deze paus. Een warm mens waar we behoefte aan hebben. Men hoeft niet gelovig te zijn om van hem te houden ( In mijn geval ) Gr Erna

   Verwijderen