Translate

zondag 28 december 2014

Video: De wrede waarheid jaarlijks achter het vlees van 60.000 paarden in Nederland




 Persbericht: Importverbod op ‘wreed paardenvlees’ uit Mexico is eerste, goede stap
 

De Europese Commissie verbiedt per maart 2015 de import van paardenvlees uit Mexico. Eigen onderzoek van de Europese Voedsel en Veterinaire Dienst (FVO) heeft de gruwelijke bevindingen bevestigd van Eyes on Animals en collega-dierenwelzijn-organisaties over de lijdensweg van Noord-Amerikaanse paarden die worden vervoerd en geslacht voor Europese consumptie. Ook kan de voedselveiligheid niet worden gegarandeerd. Ingrid Ramaan van Eyes on Animals: “Wij zijn heel blij met deze eerste goede stap. Eyes on Animals verwacht dat dit importverbod grote impact zal hebben op de Nederlandse importeurs van paardenvlees en snackfabrikanten.”


Nederland importeert jaarlijks vlees van bijna 60.000 paarden uit zowel Zuid-Amerika als Noord-Amerika en behoort daarmee tot de top-3 importeurs van paardenvlees in Europa*. Deze paarden worden stelselmatig mishandeld en verwaarloosd en de Europese gezondheids- en welzijnseisen worden overtreden, blijkt uit jarenlang gezamenlijk onderzoek van Eyes on Animals met Animals’ Angels USA, Tierschutzbund Zürich (Zwitserland), Animal Welfare Foundation (Duitsland), GAIA (België) en L214 (Frankrijk). Zij publiceerden eind maart een rapport over de productie van paardenvlees in de VS, Canada, Mexico, Argentinië en Uruguay en riepen de EU op tot een importstop voor paardenvlees uit al deze landen. Naar aanleiding van dit rapport heeft de FVO eigen onderzoek ingesteld. Voor Mexico heeft dat nu tot een importstop geleid. Ingrid Ramaan: “Wij verwachten in ieder geval ook voor Canada aangescherpte eisen en hopen dat ook voor de andere landen een importverbod volgt.”

‘Situatie voor paarden in andere Noord- en Zuid-Amerikaanse landen even erg’

 “De situatie voor paarden die in Mexico geslacht worden is exemplarisch voor Canada en heel Zuid-Amerika. Paarden worden onder vreselijke omstandigheden dagenlang vervoerd, dicht op elkaar, zonder voedsel en water en vaak in extreme weersomstandighden.” Jaarlijks worden rond de 160.000 paarden vanuit de VS, waar een slachtverbod voor paarden geldt, naar Mexico en Canada geëxporteerd om daar geslacht te worden. Een groot deel van dit paardenvlees komt in Europa terecht. Ramaan: “Handelaars in afgedankte sport- en rijpaarden, kill buyers genoemd, rijden op het Amerikaanse continent alle veemarkten af. Na ellenlange transporten komen veel paarden uitgeput, zwaargewond en ziek aan bij Mexicaanse slachthuizen.”

17.08.2013_CH.SG.03_Starving horse_ Ruben Brito Pens_Presidio_TX (1)

Onaanvaardbare risico’s voor de voedselveiligheid

 In het FVO-rapport valt te lezen dat hun onderzoek van kadavers uitwijst dat tijdens vervoer veel verwondingen zijn ontstaan. Bovendien gebeurt het bedwelmen van dieren voor de slacht op onprofessionele wijze en bezwijken veel paarden nog vóór de slacht aan verwondingen of longontsteking. De FVO constateert dat de Mexicaanse slachthuizen niet voldoen aan de EU-eisen én concludeert dat dit onaanvaardbare risico’s voor de voedselveiligheid oplevert. Er wordt veel gesjoemeld met paspoorten en de registratie van medicijnen die gevaarlijk zijn voor menselijke consumptie. Ramaan: “Ook voor voedselveiligheid geldt dat in de andere landen dezelfde risico’s bestaan. Eyes on Animals hoopt dat Nederlandse verwerkers en verkopers van paardenvlees hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en overstappen op alternatieven. Eyes on Animals hoopt ook dat het Nederlandse parlement dat begin volgend jaar over ons rapport vergadert, aanvullende maatregelen neemt.”

‘Supermarkten en snackfabrikanten, stop met al dit foute paardenvlees’

Supermarkten Deen en Coop hebben het goede voorbeeld gegeven en zijn direct na Eyes on Animals’ onthullingen gestopt met de verkoop van paardenvlees uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Zij gebruiken nu West-Europese leveranciers. Eyes on Animals is in gesprek met snackfabrikant Ad van Geloven/Mora en supermarkt Jumbo. Ramaan: “Die contacten zijn hoopgevend. Wij hopen dat zij doorpakken en stoppen met ál het foute paardenvlees en de banden verbreken met de Latijns- en Noord-Amerikaanse leveranciers. Dat is in het belang van de consument én van paarden.” Eyes on Animals roept ook Albert Heijn, Plus, C1000, Sligro, Beckers, Groenveld Vlees en Visser & Van Walsum op om over te stappen op alternatieven voor hun paardenvleesproducten die nu in genoemde landen worden geproduceerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten