dinsdag 3 februari 2015

Jaarlijks worden in Nederland 500 miljoen plofkippen in overvolle stallen en stank vetgemest.....eet smakelijk !


 
Om te voorkomen dat lezers denken deze video is oud en niet actueel, laat mij u verzekeren dat er geen spat veranderd is in deze erbarmelijke omstandigheden voor de plofkip.

Nieuwsbericht van www.ciwf.nl

Afspraken die supermarkten maakten om het welzijn van vleeskuikens te verbeteren zijn, volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM), niet toegestaan. Als de aanpak via de markt niet lukt, is de overheid aan zet. Zij moet duidelijke en hoge eisen stellen aan het welzijn van dieren, vindt Compassion in World Farming.

De bijna 500 miljoen plofkippen die elk jaar weer in ons land worden vetgemest hebben een beroerd leven. Ze staan in overvolle stallen, in de ondraaglijke stank van hun eigen uitwerpselen. En ze groeien zó snel dat ze vaak bezwijken onder hun eigen gewicht. "Dat zou toch verboden moeten zijn', horen we vaak wanneer we mensen vertellen over het erbarmelijke leven van deze prachtige dieren die gedwongen hun dagen slijten in de donkere stallen van de vee-industrie.


Verantwoordelijkheid ontwijken

Toch weigert de Nederlandse regering sinds jaar en dag maatregelen te nemen om het leven van plofkippen te verbeteren. Je hoeft de krant maar open te slaan om te lezen dat onze politici duurzaamheid en dierenwelzijn belangrijk vinden, maar als het er op aankomt verwijst staatssecretaris Dijksma, net als haar voorgangers, telkens naar 'de markt', naar 'Europa' of naar 'de consument'. Die moeten regelen dat dieren een beter leven krijgen. Wettelijke maatregelen blijven uit, of worden gezien als een allerlaatste redmiddel.

Vlees 'van morgen'

Op het eerste gezicht leek de aanpak via de markt succes te hebben. Onder de toenemende maatschappelijk druk en onder het bemoedigende oog van de staatssecretaris besloten de gezamenlijke Nederlandse supermarkten hun verantwoordelijkheid te nemen. Onder de naam 'Kip van morgen' en 'Varken van morgen' presenteerden ze iets hogere eisen voor dierenwelzijn waaraan al het kippen- en varkensvlees in Nederland moet voldoen.

Alle dieren

Hoewel de welzijnseisen voor de kip en het varken 'van morgen' nog veel te wensen overlaten is het feit dat de supermarkten deze stap zetten een grote sprong voorwaarts. Het is immers een dwingende noodzaak een eind te maken aan het lijden van álle dieren in de vee-industrie en dat kan alleen maar als iedereen meedoet. In de afgelopen jaren zijn er bemoedigende resultaten geboekt met labels voor diervriendelijker vlees, zoals het Beter Leven Kenmerk of het biologisch keurmerk. Het voortdurende gestunt met vleesprijzen toont echter aan dat we niet op deze niche-markten kunnen vertrouwen om álle dieren een beter leven te geven.

Roet in het eten

Deze week gooide de Autoriteit Consument en Markt (ACM) echter roet in het eten. Terwijl regering en parlement de afspraken tussen de supermarkten toejuichen oordeelde deze overheidsinstantie dat de 'Kip van morgen' een niet toegelaten kartelafspraak is. De reikwijdte van deze uitspraak gaat mogelijk veel verder dan het onderuithalen van de tamelijk schamele voorschriften voor het welzijn van kippen. Er zijn immers ook afspraken tussen supermarkten en producenten over minimumeisen voor varkensvlees en om het massaal en illegaal afknippen van biggenstaarten te beëindigen.

Politiek aan zet

Gelukkig lijkt het er op dat niemand echt blij is met de uitspraak van de ACM. Toch is het maar de vraag of supermarkten en andere betrokkenen hun best blijven doen om op de een of andere manier samen te komen tot meer dierenwelzijn. Zou het dan niet véél eenvoudiger zijn als de politiek eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt en komt met betere, duidelijke en heldere regels voor dierenwelzijn, en die ook daadwerkelijk handhaaft? Waarschijnlijk zal de staatssecretaris deze week, na het zoveelste Kamerdebat, opnieuw toezeggen met de sector en alle betrokkenen in gesprek te gaan. Dat klinkt mooi, maar het is niet genoeg. Net zoals de regering moet zorgen voor goede gezondheidszorg, goed onderwijs en een schoon milieu moet ze ook zorgen voor een gezonde, dierwaardige veehouderij in Nederland!

Geert Laugs - Directeur Compassion in World Farming Nederland
           
 Geert Laugs - Directeur Compassion in World Farming Nederland

2 opmerkingen:

  1. Je snapt niet dat mensen dit nog willen kopen. En dan is het prijsverhaal maar een slap argument. Al denk je alleen maar aan je eigen gezondheid dan moet je het al niet doen. Uit het oog van 'beschaving' is het gewoon walgelijk en schandalig dat dit nog steeds maar wordt toegestaan. En dat geldt voor meer dieren in de veeteelt. Waar is de mens mee bezig? Als er dan zonodig vlees gegeten moet worden dan zou dat op een manier moeten waarbij dieren geen lijdensweg doormaken voor ze op je bord liggen. Dat zou je als mens ook beslist niet moeten willen.
    En economische belangen? Winst maken door een martelbestaan van dieren? Als ze willen dan passen ze de regels zo aan dat er geen keus meer is (moet er ook niet meer zijn) gewoon een goed basisbedrag voor vlees zodat de boer te vreten heeft en de dieren een goed bestaan kan hebben. Grenzen dicht voor vlees wat fout 'geproduceerd' is, marktbescherming net zolang tot andere landen geen andere keus meer hebben dan ook zo met dieren om te gaan. Als dat dan ook betekent dat mensen niet meer zoveel vlees kunnen eten dan is dat helemaal niet erg.
    Zo gezond is vlees niet en zeker niet teveel en dan eten ze maar wat minder vlees. Zo erg is dat niet. Zo'n 30-40 jr geleden aten mensen 1 of 2 x in de week een stukje vlees, een bal gehakt en op feestdagen of zondag dan iets extra, verder niet.
    Het is een kwestie van een mentaliteit omslag en daar wordt het weleens een keertje tijd voor.

    BeantwoordenVerwijderen