maandag 2 februari 2015

Wallonië verbiedt de productie van bont.....nu Nederland nog !! ( video )
Wallonië verbiedt de productie van bont                   

 
Tweedehands jas                                 
Het Waalse Parlement stemt naar alle waarschijnlijkheid voor een verbod op het fokken van pelsdieren voor bont. Om dat te vieren organiseerde dierenrechtenorganisatie GAIA een happening in het parlement. De Waalse minister van Dierenwelzijn, Carlo Di Antonio, ontving een nerts van chocolade, op ware grootte. Hij zette namelijk het decreet ter zake op rails.
Volgens een opiniepeiling van IPSOS uit 2012 op vraag van GAIA zijn negen op tien Belgen (88% van de Walen, 86% van de Vlamingen) voorstander van een wettelijk verbod op het fokken van dieren voor hun pels. In het Waals Parlement wordt hiervoor vandaag gestemd. Het verbod zou beantwoorden aan de hoge verwachtingen die de mensen koesteren in verband met de bescherming en het welzijn van de dieren. De Belg vindt het onverantwoord dat pelsdieren gedood worden voor hun vacht.

Erbarmelijke omstandigheden

“Het is een beslissende stap in de richting van een totaalverbod op het fokken van pelsdieren in België, waar nog altijd meer dan 15.000 nertsen worden gehouden in erbarmelijke omstandigheden (kleine kooien van 80 x 35 cm, waarin ze gestoord gedrag vertonen en zichzelf verminken) en gedood worden voor niets anders dan hun pels”, vertelt Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA.
“Het ontwerp van decreet dat vandaag wordt gestemd in plenaire zitting werd op 5 januari al unaniem goedgekeurd in de commissie Leefmilieu,” gaat Vandenbosch verder. “We hebben er dus alle vertrouwen in dat er ook vandaag een zeer grote consensus over zal zijn onder de Waalse volksvertegenwoordigers”, verklaart Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA.

Vlaanderen

Alle fokkerijen 17 in totaal, bevinden zich in Vlaanderen. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft gekozen voor een uitdoofbeleid, waarbij geen nieuwe installaties meer worden toegelaten, net zomin als de uitbreiding van bestaande kwekerijen. GAIA dringt erop aan dat Vlaanderen nu het goede voorbeeld volgt van Wallonië en Brussel, waar onlangs eveneens de eerste stap werd gezet in de richting van een wettelijk verbod op het fokken van pelsdieren voor bont.


Nederland

In Nederland is het fokken en doden van chinchilla's en vossen voor hun vacht sinds 2008 verboden. Het fokken van nertsen voor hun vacht daarentegen is 'big business'. In Nederland zijn er zo’n 200 nertsenfokkerijen die gezamenlijk bijna 5 miljoen nertsen per jaar doden voor hun vacht. De enige twee landen die meer nertsenbont produceren zijn Denemarken (14 miljoen nertsen per jaar) en China (10 miljoen nertsen per jaar). De nertsenfokkerij is lange tijd onderwerp van discussie geweest, omdat ook deze dieren zeer te lijden hebben onder de levensomstandigheden in de fokkerijen. Op 18 december 2012 kwam daar een einde aan, toen de Eerste Kamer instemde met een wetsvoorstel voor een nertsenfokverbod in Nederland per 2024.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten