vrijdag 24 juli 2015

Interessante stelling: Zeewier het nieuwe soja als we in 2050 negen miljard mensen willen voedenTEXEL - De tuin van de toekomst ligt op zee. Zeewier moet uitgroeien tot het nieuwe soja als we in 2050 een wereldbevolking van negen miljard mensen willen voeden. Dat is de stellige overtuiging van de deelnemers aan het tweedaagse symposium Seagriculture, die heeft plaatsgevonden in Den Helder en op Texel.
 
Zeewier is betrekkelijk eenvoudig te telen, de plant leeft van meststoffen die in zee zijn opgelost, het zit barstensvol eiwitten, suikers en mineralen, en zeewier vangt ook nog eens CO2 af.
Wier is bruikbaar als voedsel voor mens en dier, maar ook voor toepassingen in de farmaceutische, chemische en cosmetische industrie. De schatkamer is er; nu is het de kunst om de goede sleutel te vinden voor een verantwoorde en kostendekkende exploitatie, luidde de conclusie van het symposium.
 
Zeewiersalade te koop bij AH

Initiatieven

Alleen al in Nederland zijn talloze initiatieven en voeren wetenschappers fundamenteel onderzoek uit naar de kweek en het gebruik van zeewier. Zeebouw gebruikt geen schaars zoet water, heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig, groeit niet op kostbare landbouwgrond. Daarop staat de komende jaren steeds meer druk, door de groei van de wereldbevolking. De zee bedraagt 70 procent van het aardoppervlak en is nog amper ontgonnen.

 Verhaal van Wilko Voordouw

http://binnenland.nieuwsbreak.nl/binnenland-nieuws/nieuwe-akker-ligt-op-zee/7754809

4 opmerkingen:

  1. Voor algen en zeewier pleit Louise Fresco in haar Hamburgers in het paradijs.. Voedsel in tijden van schaarste en overvloed. (2012)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel veel informatie over zeewier (incl recepten) op de site van non-profit organisatie: www.zeewierwijzer.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is te hopen dat zeewier, dat zo`n beetje alles bevat wat we nodig hebben, binnen afzienbare tijd het belangrijkste voedsel wordt voor de hele wereld, en het zal er ook wel van moeten komen: als we doorgaan met de huidige Europese consumptie van dierlijk voedsel zullen we in 2050, als de aarde, zoals voorspeld, door 9 miljard mensen bewoond zal worden, niet genoeg meer te eten hebben, met alle verschrikkelijke gevolgen, en ook de ellende die er jarenlang aan vooraf zal gaan. En denk je eens in, als zeewier, algen enz. uit zee de voedselproductie die nu de aarde uitput, natuurgebieden verwoest, mensen verpaupert en dieren de dood injaagt, vervangt, wat er dan allemaal verdwijnt: het kappen van onafzienbare bossen, met als gevolg het uitsterven van diersoorten, de vee-fabrieken, de slacht die nooit echt diervriendelijk kan zijn, de visvangst waardoor de zeeën leeggeroofd worden, de vervuilende transporten van levend vee, het roven van voedsel uit arme landen, ten behoeve van ons vee, de enorme verspilling van water, om maar enkele aspecten te noemen. Er wordt hard gewerkt aan het verwerken van zeewier, om de smaak en de substantie te ontwikkelen en te perfectioneren, maar we kunnen er zelf ook aan meewerken dat het algemeen en betaalbaar op de markt komt: het kopen. In supermarkten en vooral natuurwinkels is al van alles op dat gebied te krijgen. Chips bv. met zeewier. Zalig. Aleid Stoel

    BeantwoordenVerwijderen