dinsdag 3 november 2015

Bultrug van 15 meter verstrikt geraakt in 30 meter vislijn door reddingsteam bevrijd (video )Google+

editor newsmonkey
In San Diego is afgelopen zaterdag een bultrug gered die verstrikt was geraakt in dertig meter vislijn en boeien. Het dier was waarschijnlijk vastgeraakt in stukken van een kreeftenval. Het is niet de eerste keer dat zoiets vreselijk gebeurt. Sinds januari moesten er al vijftig bultruggen en andere walvissen gered worden na gelijkaardige incidenten … 
De bultrug van zo’n 10 à 15 meter lang werd vrijdag al opgemerkt voor de kust van Orange County, ongeveer 70 kilometer ten zuiden van Los Angeles in de Verenigde Staten. Het dier was van zijn mond tot staart verwikkeld in een vislijn, die waarschijnlijk deel uitmaakte van een kreeftenval. Het reddingsteam van National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een federaal agentschap van het Amerikaanse Ministerie van Handel, kon het touw van ongeveer 30 meter lang weghalen en het dier zo eindelijk bevrijden.


Toen de redders de bultrug wouden bevrijden, was hij enorm nerveus en dook diep in de oceaan. Dat maakte het moeilijk om het dier lost te maken van het touw en de boeien. Uiteindelijk duurde de reddingsoperatie ruim drie uur.

Niet de eerste keer

Sinds januari moesten de redders van het NOAA al meer dan 50 bultruggen en andere walvissen bevrijden die in allerlei soorten vistuig waren vastgeraakt. Volgens Justin Viezbicke, programmaspecialist van het NOAA, komt dat doordat het water warmer wordt waardoor de dieren dichter bij de kust zwemmen. Daar is meer vistuig waar de dieren in verwikkeld kunnen geraken of zich aan kunnen verwonden. .

Na zijn vrijlating zwom de bultrug onmiddellijk opnieuw de oceaan in. Zaterdag werd hij al gespot in San Diego, zo’n 100 kilometer verderop.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten