maandag 16 november 2015

Het verminken van biggetjes verleden tijd: Biggen behouden hun balletjes......


Bron: www.varkensinnood.nl

Biggen behouden hun balletjes

Pasgeboren biggetjes werden tot voor kort gecastreerd, omdat de grote supermarkten dat zo wilden. Een wrede ingreep, zelfs als die verdoofd gebeurt. Dier&Recht daagde samen met Varkens in Nood de ene na de andere supermarkt voor de rechter. En met succes: geen supermarkt vraagt varkenshouders tegenwoordig nog om vlees van dieren zonder ballen. In Europa ontkomen 18 miljoen biggetjes per jaar aan een pijnlijke castratie dankzij Dier&Recht en Varkens in Nood.
Miljoenen pasgeboren biggetjes worden niet langer wreed en zinloos gecastreerd. Een prachtig resultaat dat we alleen konden bereiken met de steun van donateurs. Samen kunnen we de dieren echt een beter leven geven!

Berengeur

Een mannelijke big mocht in de vee-industrie slechts enkele dagen zijn balletjes behouden. Jaar in, jaar uit werden in Nederland miljoenen pasgeboren biggetjes gecastreerd. De reden? Vlees van ongecastreerde varkens kan gaan stinken bij het bakken, berengeur heet dat.


Preventief castreren

De kans op berengeur is nog geen 2 procent, maar supermarkten lopen liever geen enkel risico. Dus raakten álle jonge biggen hun balletjes kwijt. Dier&Recht en Varkens in Nood wisten de supers er toch van te overtuigen: voor die minieme kans op stinkend vlees is biggencastratie volstrekt onnodig.

Gecastreerd biggetje

Een simpele geur test

Wat is dan wel de oplossing? Heel simpel. Zodra het varken is geslacht, duwt de slachter even een heet ijzer tegen het dode dier. Hij ruikt onmiddellijk of dit 'stinkvlees' is of niet. Zo ja, dan gaat het dier eruit. Zo kan een eenvoudige geur test enorm veel dierenleed besparen.

 

Europees voorbeeld

Dier&Recht en Varkens in Nood kwamen met een oplossing waar iedereen blij mee is. De supermarkten, de varkenshouders en vooral de dieren zelf. Die oplossing slaat aan, we zijn een voorbeeld in Europa! Samen met onze collega-organisaties vechten we nu voor biggen met ballen in álle EU-landen. We willen dat ook de miljoenen Nederlandse exportbiggen niet langer de castratiepijn hoeven te voelen.
Zo strijdt Dier&Recht met succes voor een beter leven van miljarden dieren. Doet u mee?
Help de varkens in de vee-industrie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten