dinsdag 5 januari 2016

Dramatisch:1 miljoen kubieke meter baggerslib vlakbij het Australische werelderfgoed Barrier ReefAustralië geeft toestemming voor uitbreiding
kolenhaven bij werelderfgoed Great Barrier Reef
                      
           
 Australië geeft toch toestemming voor een enorme kolenhaven in de buurt van het Great Barrier Reef. De overheid wil voor de uitbreiding 1 miljoen kubieke meter baggerslib op land dumpen, vlakbij een belangrijk wetland.
 
WNF reageert verontwaardigd op het nieuwe besluit. Louise Matthiesson van WWF Australië: “Als dit onzalige plan doorgaat dan is de schade niet te overzien. Je gaat geen slib storten bij wetlands waar duizenden trekvogels van afhankelijk zijn. Het zou ook potentieel een ramp zijn voor zeeschildpadden die er nestelen, zeekoeien en ander zeeleven in het unieke Werelderfgoed Great Barrier Reef. We rekenen erop dat de overheid van Queensland er alsnog van afziet.”

Actie

WNF en andere natuurorganisaties hebben eerder fel actie gevoerd tegen vergaande plannen om aan de kust van ’s werelds grootste aaneengesloten koraalrif enorme steenkolenhavens aan te leggen. De overheden van Australië en Queensland besloten hierop eerder dit jaar hun plan om baggerslib in de buurt van het koraalrif te staken, maar nu wordt dus de bagger op land gestort.

Opkomst schone energie

Een rapport dat in opdracht van het WNF is opgesteld, toont juist aan dat de extra havencapaciteit overbodig is door de dalende vraag naar steenkolen. Dat komt onder meer door de opkomst van schone energie. De provincie Queensland wil de kolenexport verdubbelen, terwijl de bestaande havencapaciteit nu al een derde van de tijd niet wordt gebruikt.

Ook het werelderfgoed comité van de Verenigde Naties, UNESCO, houdt Australië al langer onder druk om ervoor te zorgen dat het land het Great Barrier Reef beter beschermt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten