donderdag 14 januari 2016

Veel beeldschone foto's van 6 jonge beertjes klaargestoomd voor het ECHTE werk namelijk de natuur in
Positief mooi bericht van www.ifaw.org

Op dit moment verblijven er zes beren op de gewenning locatie in het Pakke Tiger Reserve in de noordoostelijke staat Arunachal Pradesh in India. Vier van de zes maken dagelijks een tocht door het bos met hun oppassers. De andere twee moeten eerst nog een tijdje wennen in de buitenomheining, die dient als overgangsfase naar definitieve vrijheid. Maar binnenkort mogen ook zij met de oppassers mee het bos in.
 
Iedere dag komen oppassers Lakhiram, Aman en Jikom van het Centre for Bear Rehabilitation and Conservation (CBRC) de berenjongen bij het krieken van de dag ophalen voor een lange wandeling in het bos. Tijdens deze tochten mogen ze foerageren en maken ze kennis met de gevarieerde flora en fauna van het Pakke reservaat.
 
De oppassers spelen een cruciale rol: zij helpen de jonge beren specifieke plantensoorten te herkennen die passen in het natuurlijke voedingspatroon van een beer. Zij leren ze de natuur kennen, zodat ze later opgewassen zijn tegen het harde leven in de bossen. 
 
 
“Het is een proces waar we nog maar net mee zijn begonnen. Eerst lokken we ze met fruit uit de tijdelijke omheining. En dan nemen we ze mee om het bos te verkennen,” aldus Lakhiram.
Geleidelijk brengen de beren steeds meer tijd in het bos door. Zo wennen ze eraan om in het wild voor zichzelf te zorgen en zelf voedsel te zoeken. Stap voor stap krijgen ze minder te eten van het CBRC, zodat ze meer gemotiveerd zijn om zelf te foerageren.
 
Dr. Jahan Ahmed, projectleider bij het CBRC: “We blijven nog drie tot vier maanden wandelingen met ze maken, daarna krijgen ze een halsbandzender en worden ze definitief vrijgelaten.”
Deze berenjongen zijn afkomstig uit verschillende gebieden in het noordoosten van India en waren nog heel jong toen ze werden gered en overgebracht naar het CBRC. In het begin was het onzeker of ze het zouden redden. In het CBRC worden ze nauwlettend gevolgd door dierenartsen en oppassers, die fungeren als pleegmoeder. Onder die omstandigheden hebben ze zich wonderbaarlijk snel hersteld. En inmiddels zijn ze bijna klaar voor een terugkeer naar de natuur.
 
 
Nadat ze geruime tijd in het CBRC hadden doorgebracht, besloot het team dat het moment was aangebroken om de beren te laten kennismaken met de bossen waar ze uiteindelijk zouden worden vrijgelaten. De keuze viel uiteindelijk op een gewenningslocatie in de buurt van het anti-stroperskamp Doigurung in het Pakke Tiger Reserve. Naar deze locatie zijn de jonge beren in oktober van het afgelopen jaar overgebracht.
 
 
WTI runt het rehabilitatieprogramma voor Aziatische zwarte beren in Arunachal Pradesh sinds 2004, met steun van het Forest Department van Arunachal Pradesh en het IFAW. Sinds het allereerste begin zijn binnen het samenwerkingsverband IFAW-WTI al 38 berenjongen uitgezet in Arunachal Pradesh en Assam. Van deze 38 werden er 20 uitgezet in het Pakke Tiger Reserve, 14 in het Mehao Wildlife Sanctuary in Arunachal Pradesh en 4 in Manas National Park en het Ripu-Chirang Wildlife Sanctuary in Assam.
Het team van IFAW-WTI kijkt ernaar uit binnenkort ook deze 6 beertjes weer uit te zetten in de vrije natuur.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten