Translate

vrijdag 8 januari 2016

Reisbrancheorganisatie ANVR: We staan achter een verbod op attracties met wilde dieren voor vermaak toeristen


Nederlandse reisbranche presenteert richtlijnen voor dieren op vakantie      

In samenwerking met ons www.worldanimalprotection.nl heeft de reisbrancheorganisatie ANVR
(Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen)welzijnsrichtlijnen en bijbehorende training opgesteld voor ontmoetingen met dieren tijdens vakanties. Deze zullen op 13 januari op de Vakantiebeurs in Utrecht worden gepresenteerd. Een grote stap in de goede richting!

Jonge olifanten worden een week lang afgeranseld, zwaar mishandeld en klaar gestoomd voor de olifantenritten.
 
We zijn blij met het feit dat de ANVR de ruim 280 bij haar aangesloten touroperators gaat scholen op het gebied van dierenwelzijn. Nu zijn er nog veel attracties met (wilde) dieren voor het vermaak van toeristen, bijvoorbeeld olifantenritten en het knuffelen van leeuwen- of tijgerwelpjes. Dit gaat onvermijdelijk gepaard met veel dierenleed.


Adviesrol

Samen met Stichting SPOTS en IFAW hebben wij de ANVR de afgelopen tijd begeleid en geadviseerd bij het opstellen van de richtlijnen voor diervriendelijk toerisme. De ANVR maakt hiermee een goede start, omdat vrijwel alle attracties waarbij bezoekers wilde dieren mogen aanraken of kunstjes zien doen, nu het stempel ‘onacceptabel’ krijgen.

“Reisorganisaties die de richtlijnen in de praktijk brengen, zullen bijvoorbeeld geen olifantenkampen meer aandoen waar ritten of ander direct contact tussen bezoeker en olifant is toegestaan. Ook een bezoek aan een struisvogelfarm waar op de dieren kan worden gereden of een bezoek aan een krokodillenfarm zullen dan niet meer als excursie worden aangeboden. In plaats daarvan kunnen reisorganisaties trips aanbieden waarbij hun klanten op gepaste afstand wilde dieren in het wild bewonderen of bij een verantwoorde opvangplek”, aldus campagne manager Julie Middelkoop.


Vergroten bewustzijn

Excursies met dieren in de hoofdrol zijn populaire bij toeristen en veel  reisorganisaties bieden die dan ook aan. Wij voeren daarom al jaren campagne om zowel de reiziger als de toeristenindustrie bewust te maken van het ernstige maar vaak verborgen dierenleed bij veel attracties met wilde dieren.
“Hoewel veel reisorganisaties de afgelopen jaren al dankzij onze campagne zijn gestopt met bijvoorbeeld het aanbieden van olifantenritten en -shows, zullen deze richtlijnen vanuit de reisbranche zelf hopelijk nu ook de laatste over de streep trekken en ervoor zorgen dat alle reisorganisaties hun excursies met dieren nog eens kritisch onder de loep nemen en waar nodig aanpassen”, aldus Julie Middelkoop.

Internationaal voorbeeld

De Nederlandse richtlijnen van de ANVR zijn niet alleen belangrijk om ervoor te zorgen dat het Nederlandse reisaanbod diervriendelijker wordt, maar ze kunnen ook een voorbeeld zijn voor zusterorganisaties in andere landen.
De ANVR-richtlijnen zijn een aanscherping van de ‘Global Welfare Guidance for Animals in Tourism’ van de ABTA, de Engelse reisbrancheorganisatie. Zo heeft ANVR het aanbieden van olifantenritten en ander contact tussen toerist en olifant het stempel ‘onacceptabel’ gegeven, iets waar ABTA vanwege de populariteit van een ontmoeting met deze dieren nog niet aan wil. Hopelijk, naar het voorbeeld van ANVR, in de toekomst wel.

Diervriendelijke voorlichting

Veel vakantiegangers, vaak zelf grote dierenvrienden, hebben geen idee welke ellende gepaard gaat met allerlei ‘directe contacten’ met wilde dieren. Dieren zoals olifanten en leeuwen worden hiervoor uit het wild gevangen of in gevangenschap gefokt om met geweld te worden afgericht. Vervolgens slijten ze hun leven gekooid of aan de ketting zodat ze hanteerbaar zijn voor ‘ontmoetingen’ met toeristen. Geen enkele vakantieganger of reisorganisatie wil zich hier natuurlijk aan schuldig maken, maar uit onwetendheid gebeurt dat toch.
Met de internationale campagne ‘Wildlife. Not Entertainers’ bouwen we aan een wereldwijde beweging om wilde dieren te beschermen en de vraag van toeristen naar wrede attracties met deze dieren te verminderen.

>> Bekijk ook onze tips hoe je diervriendelijk op vakantie kan gaan
 
De ANVR maakt hiermee een goede start, omdat vrijwel alle attracties waarbij bezoekers wilde dieren mogen aanraken of kunstjes zien doen, nu het stempel ‘onacceptabel’ krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten