zondag 17 juli 2016

Aparte video van een test met 'Swagbot' een robot die in Australië vee hoedtMelkrobots zijn er al jaren, maar nu is er ook een robot die vee kan hoeden: de Swagbot.
In Nederland staan koeien in de wei, in Australië trekken ze over het land zoals schapen dat hier doen. Door het immense formaat van het land, controleren boeren down under hun dieren soms maar twee keer per jaar. De Swagbot van het Australian Centre for Field Robotics zou op termijn zulke kuddes schapen en koeien voortdurend in de gaten kunnen houden, meldt New Scientist.


De Swagbot is een robot die zich gedraagt als een schaapshond. Voorzien van verschillende camera’s kan de vierwielige robot grote, omtrekkende bewegingen maken om een kudde koeien een bepaalde richting in te drijven. Omdat de wielen ver uit elkaar staan en aan lange armen zitten, kan de Swagbot met gemak over het ruwe Australische terrein rijden. Ook kan de robot zware lasten trekken. Nu wordt de robot nog op afstand bestuurd, op termijn moet hij alles autonoom gaan doen.

De volgende stap is om de robot te leren zieke of gewonde dieren te herkennen. Daarvoor worden thermische sensoren aangebracht om wisselingen in lichaamstemperatuur te meten, en speciale bewegingscamera’s om veranderingen in de tred van de dieren op te merken. Met kleur- en vormsensoren kan de Swagbot straks bovendien bepalen of er op de huidige plek nog genoeg goed gras voor de dieren staat, of dat hij al verder moet trekken.

Bron:

 
Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten