woensdag 27 juli 2016

In 2050 zijn in Nieuw-Zeeland alle uitheemse dieren uitgeroeid ( video ) Auteur: Alexander Verstraete

 In 2050 zal in Nieuw-Zeeland geen enkele rat, buidelrat of hermelijn meer rondlopen. Premier John Key heeft een plan voorgesteld om deze invasieve diersoorten volledig uit te roeien. Op die manier wil hij de inheemse diersoorten beter beschermen.

Ze hebben de geschiedenis van de mensheid grondig beïnvloed, maar over afzienbare tijd worden ze zelf geschiedenis in Nieuw-Zeeland: ratten. Samen met buidelratten en hermelijnen zijn ze gedoemd te verdwijnen in het land in Oceanië nu premier Key een plan heeft voorgesteld om deze diersoorten tegen 2050 helemaal uit te roeien.

Hermelijn

Ratten, buidelratten en hermelijnen zijn relatief nieuw in Nieuw-Zeeland. Slechts enkele honderden jaren geleden kwamen ze er voor het eerst aan land in het zog van Europeanen. Sindsdien zijn ze uitgegroeid tot forse concurrenten van vele inheemse diersoorten, waaronder verschillende loopvogelsoorten. Ze eten hun eieren of vechten om dezelfde voedselbronnen.
Door op grote schaal tot verdelging over te gaan, hoopt Key de knaagdieren over afzienbare tijd volledig uit te roeien. Op verschillende kleine eilanden is Nieuw-Zeeland hier al in geslaagd met de hulp van vallen, vergif en lokaas.


Buidelrat

Key beseft dat dit resultaat in het hele land herhalen een kolossale taak is, maar hij gelooft dat het kan als de hele natie aan hetzelfde zeel trekt. Ook stelt hij zijn hoop in de wetenschap om nieuwe methodes te vinden om zijn doel te bereiken.
Milieuorganisaties reageren voorzichtig positief op het plan van Key. Ze wijzen op de grote voordelen voor de inheemse dier- en plantensoorten, maar stellen zich wel vragen bij de haalbaarheid. De komende vier jaar trekt Key alvast 18 miljoen euro uit om het plan op gang te trekken.

1 opmerking: