dinsdag 19 juli 2016

Rechten voor mens en dier: Dierenwelzijnswet Curaçao eindelijk een feit

Bron: www.dierenhulp.nl

Dierenwetgeving opgedragen aan slachtoffer vlucht MH 17


Berghem: De Dierenwetgeving die vandaag 18 juli gepresenteerd wordt op Curaçao is opgedragen aan het omgekomen PAIS partijlid Kevin Jesurun. OP 17 juli 2014 was hij een van de slachtoffers aan van rampvlucht MH17. Een dierenvriend pur sang.
Wij als bestuur van Stichting Dierenhulp zijn er trots op om samen met de fractie van PAIS hem op deze wijze te mogen herdenken.

De presentatie van de wetgeving op 18 juli 2016, voor dieren in de Staten van Curaçao is de climax van jaren werk. Na 10-10-2010 is Curaçao als autonoom land binnen het koninkrijk verder gegaan. Bij een land dat respect hoog in het vaandel heeft staan hoort ook wetgeving die dieren beschermt. Met ups en downs is deze tot stand gekomen, waarbij altijd uitgegaan werd van het positieve voor het land Curaçao en haar bevolking.

Mens en dier die gezamenlijk het recht bezitten op voedsel, ruimte, leven, bescherming , verzorging en respect.

Onverteerbaar
“Het was onverteerbaar voor ons dat dierenleed zo grootschalig aanwezig is in het koninkrijk vandaar dat wij het plan opgevat hebben hiertegen via wetgeving iets tegen te moeten doen. Het was een lang traject, waarbij we terug naar basis elementen toe moesten en bijvoorbeeld onderwerpen als het houden van dieren, hun verzorging de verantwoordelijkheden voor eigenaren en een definitie van het beroep dierenarts moesten uitwerken en opnemen. Met onlangs de benoeming van een buitengewoon opsporing ambtenaar werd opnieuw een wens vervult en is nu justitie aan zet met handhaving van de wetgeving. Wij als kleine organisatie zijn er enorm trots op dat we dit gezamenlijk tot stand hebben weten te brengen. Vooral als men bedenkt dat wij een 100% vrijwilligersorganisatie zijn die geen stuiver aan subsidie ontvangt of geld van welke loterij ook. We ontlenen ons bestaansrecht aan donateurs die ons werk een warm hart toe dragen.
Met veel inzet, passie en liefde voor dieren is dit resultaat er gekomen.” Aldus voorzitter Mark Erwin Vos van Stichting Dierenhulp.

“Wij danken de fractie van PAIS voor de enorm fijne samenwerking van de afgelopen jaren en wensen het land Curacao veel diervriendelijkheid toe.
Een speciaal woord van dank voor juriste Mr. Natalie Samson-Coffie, die menig uur keihard heeft gewerkt aan alle juridische zaken en onderbouwing. Uiteraard blijven we nauw betrokken bij alle ontwikkelingen.’

Wat het vrijwilligerswerk van Stichting Dierenhulp zoals inhoud ziet men op de website www.dierenhulp.nl. Vooral de aanpak direct bij de bron is al bijna 20 jaar een bewezen diervriendelijke aanpak. Niet pappen en nat houden maar aanpakken.

2 opmerkingen:

  1. Echt enorm geweldig nieuws!!! Maar wilt u a.u.b. wat duidelijker zijn: wat houdt de nieuwe dierenwelzijnswet van Curaçao concreet in? Zwerfdieren worden dus geholpen, gelukkig! Maar zegt de nieuwe wetgeving ook iets over de inperking van bijv. de bio-industrie in dat land? En worden dierproeven daar nu ook aan banden gelegd? Of niet? En gaan alle andere Caribische eilanden (bijv. Aruba, Bonaire etc). deze regelgeving ook invoeren? Alvast heel erg bedankt voor het antwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie. Het gaat in de eerste instantie om de zwerfdieren te steriliseren. Ook voor de volksgezondheid is dit van uiterst belang. Het is een grote stap in de goede richting. Helaas is ervan dierproefvrij en een verbetering van de veeindustrie geen sprake. Het meeste voedsel is geïmporteerd dus daar ligt het probleem vooral vanuit de VS. De Caribische eilanden die vallen onder het Nederlandse Koninkrijk krijgen geen steun voor dierenwelzijn vanuit Nederland ook niet van de Dierenbescherming. Dat is een schande. Dierenhulp van Mark Vos is de enige actieve dierenwelzijnsorganisatie die daar geweldig werk verricht. Ik wil iedereen vragen om hem financieel te steunen. groetjes, Erna

      Verwijderen