zaterdag 23 juli 2016

Chapeau Ethiopië: educatie voor kinderen en dierenwelzijn.Meer begrip bij de volgende generatie

     
Ezels zijn onlosmakelijk verbonden met het dagelijks leven in Ethiopië. Ze werken keihard, zowel op het platteland als in de steden. Maar helaas worden ze lang niet altijd goed behandeld. Dankzij de investeringen van de Ethiopische overheid in onderwijs komt hier geleidelijk aan verandering in. Ook The Donkey Sanctuary speelt hier een belangrijke rol in: via de oprichting van speciale Ezelclubs.

 Onderwijs is in arme Afrikaanse landen lang geen vanzelfsprekendheid. Het is dan ook knap van de regering in Ethiopië dat ze er in korte tijd in zijn geslaagd 90% van alle kinderen toegang tot de basisschool te geven. De scholen schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook in afgelegen gebieden, zoals in Debre Zeit. Eén zo’n schooltje werd bezocht door Heather Ross en Andy Perry, twee van onze Engelse collega’s uit Birmingham.

Heather en Andy (de laatste niet in de laatste plaats vanwege zijn tatoeages) werden allerhartelijkst begroet door de leerlingen. Er werd gezongen, er werd toneel gespeeld, en tussendoor werd serieus lesgegeven. Maar daar waren de twee medewerkers van The Donkey Sanctuary niet voor gekomen. Het ging hun om de aan het schooltje verbonden Ezelclub die we dankzij uw donaties hebben kunnen oprichten. Daar leren te kinderen hoe ze hun ezels thuis moeten voeden, hoeveel gewicht de dieren aankunnen, hoe je ze het beste kunt beladen en hoe je eenvoudige zadels kunt maken.

De belangrijkste boodschap die de volgende generatie meekrijgt? ‘Behandel ezels met respect en geef ze wat ze nodig hebben: dan krijg je ook heel veel van ze terug.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten