vrijdag 16 december 2016

De 6 vrijgelaten Russische tijger maken het goed: Het verhaal van Cinderella en haar welpjes met veel foto's en videoNadat ze 3,5 jaar lang een leren band met een GPS-zender droeg, heeft Cinderella deze 'last' nu afgeschud.

Dit nieuws kregen we pas geleden door van het Bastak Nature Reserve, waar Cinderella en haar twee welpjes nu wonen. Aan de gevonden pootafdrukken te zien, is de familie nog steeds bij elkaar.

Cinderella werd uitgerust met de zender in 2013, voor ze vrijgelaten werd in het verre oosten van Rusland, om haar te kunnen monitoren. Dit heeft erg goed gewerkt, net als de zenders waar we de andere uitgezette tijgers mee uitgerust hebben.
We vertrouwden nooit alleen op de zender om de tijgerin te monitoren. Momenteel staan er 56 cameravallen in Bastak, waarvan 20 van het IFAW. Ook gaan er regelmatig expedities naar het gebied die aan de pootafdrukken van de familie kunnen zien hoe het met ze gaat.


Cinderella met 1 van haar welpjes

WAT GING ER AAN VOORAF?

Tijd voor een update over de zes vrijgelaten Russische tijgers. Hoe gaat het met hen sinds hun vrijlating in het wild?

De eerste van deze tijgers is Cinderella,  die nu al een jaar lang zelfstandig de taiga verkent.
Aan het begin hebben we haar verplaatsingen ook gevolgd via een satelliethalsband. Maar op een dag kregen we geen signaal meer binnen, wat iedereen die bij Cinderella's redding betrokken is geweest heel erg bezorgd heeft gemaakt. Maar in projecten als deze houden we altijd iets achter de hand.
Op het moment dat de halsband geen signaal meer uitzond, had Cinderella haar territorium al afgebakend, en het was erg waarschijnlijk dat ze daar niet ver uit de buurt zou zijn. Daarom zijn experts van het Speciale Inspectoraat Tijger van het Ecologisch en Evolutionair Instituut van de Russische Academie der Wetenschappen met steun van het IFAW en samen met de Wildlife Conservation Society op zoek gegaan naar haar sporen; ook hebben ze voortdurend geprobeerd om haar locatie te bepalen via de satellietcode van haar halsband.


Het is belangrijk om te vermelden dat er voor een dergelijk volgsysteem een hoge mate van professionaliteit, een goede fysieke conditie en veel praktijktraining nodig is.

Andere moderne manieren voor het bestuderen van dieren die vaak worden gebruikt zijn volgcamera's. Deze camera's worden op locaties neergezet waar dieren langs zouden kunnen komen. De camera wordt geactiveerd via bewegingen en neemt alles op wat er in het bereik van de camera gebeurt.
Met steun van het IFAW zijn er dergelijke volgcamera's geplaatst in het Bastak-natuurreservaat, in het gebied waar Cinderella is vrijgelaten.

Cinderella is met succes aan het jagen; de eerste dagen na haar vrijlating is ze achter dassen aangegaan, en vervolgens is ze gaan jagen op grotere dieren, zoals zwijnen en herten. De experts hebben veel jaag- en rustplekken van Cinderella kunnen ontdekken.Cinderella is met succes aan het jagen; de eerste dagen na haar vrijlating is ze achter dassen aangegaan, en vervolgens is ze gaan jagen op grotere dieren, zoals zwijnen en herten. De experts hebben veel jaag- en rustplekken van Cinderella kunnen ontdekken.


Cinderella is met succes aan het jagen; de eerste dagen na haar vrijlating is ze achter dassen aangegaan, en vervolgens is ze gaan jagen op grotere dieren, zoals zwijnen en herten. De experts hebben veel jaag- en rustplekken van Cinderella kunnen ontdekken.

Elke Cinderella moet natuurlijk ook een prins hebben, en onze prins heet Zavetni. Het is een sterk jong mannetje, dat erg geïnteresseerd is in Cinderella. De sporen uit de winter hebben laten zien dat Zavetni meer dan eens de sporen van Cinderella heeft gevolgd, en de volgcamera's hebben hem herkend op locaties waar Cinderella eerder al is geweest.
Voorheen kwam deze mannetjestijger alleen langs het Bastak-territorium, maar nu blijft hij er langer. Tijdens de zomer moet Cinderella aansterken en we hopen dat de tweede winter voor haar net zo succesvol wordt als de eerste. Iedereen wacht met ingehouden adem op nog beter nieuws: wat als ze het mannetje ontmoet?
Maar laten we niet te hard van stapel lopen. Cinderella is nog jong, dus laten we nog even afwachten…
Toen Cinderella wegging uit het rehabilitatiecentrum waren een aantal andere tijgerjongen daar ook al een paar maanden aanwezig: Ilona, Svetlaja, Oestin, Borja en Kuzja.

CinderellaCinderella

Net als voor Cinderella is ook voor deze tijgerjongen de vrijlating nog maar het begin.
We moeten er nu voor gaan zorgen dat ze zichzelf van eten kunnen voorzien en dat ze bij mensen uit de buurt blijven. Alle tijgers zijn uitgerust met een satelliethalsband en we krijgen informatie binnen over hun verplaatsingen. Zodra de tijgers ver genoeg uit de buurt waren om door de experts gevolgd te kunnen worden zonder de tijgers in de problemen te brengen, is het volgsysteem in werking gezet. Omdat je op basis van satellietgegevens niet kunt zien of de tijgers met succes hebben gejaagd, moet dit worden gecontroleerd.

Een team van werknemers van het Speciale Inspectoraat Tijger van de Russische Academie der Wetenschappen en van de Wildlife Conservation Society heeft een systeem geïmplementeerd waarmee de vijf tijgers na hun vrijlating worden gemonitord.
Ilona was in de eerste dagen van haar nieuwe leven de meest succesvolle tijger. Langs haar pad zijn restanten gevonden van wilde zwijnenjongen, en zelfs van een volwassen ree.

Niemand had dat verwacht, want Ilona was juist de tijger die haar transportkooi niet uit wilde!
Ilona en Borja blijven niet ver bij elkaar uit de buurt; ze maken zichzelf op systematische wijze steeds meer vertrouwd met een territorium van 40 bij 40 km. 
We hebben geen restanten van Borja's prooi kunnen vinden, maar zijn uitwerpselen bevatten de huid en de botten van een zwijn.
Kuzja gedroeg zich in het rehabilitatiecentrum vrij terughoudend, maar na zijn vrijlating is hij in zijn eentje op verkenningstocht gegaan in verderop gelegen gebieden, en in de eerste twee maanden heeft hij meer dan 200 kilometer afgelegd. In het begin waren we nogal bezorgd om Kuzja, omdat we uit zijn verplaatsingen geen succesvolle jachten konden opmaken. Maar toen vonden we de restanten van een heel groot zwijn.

Dit was voor Kuzja de eerste grote prooi!
Oestin en Svetlaja, die in de Joodse Autonome Regio zijn uitgezet, bleven in het begin bij elkaar in de buurt, maar gingen daarna iets meer van elkaar af. Oestin bewoog zich steeds verder van de vrijlatingslocatie af, terwijl Svetlaja haar territorium steeds een beetje groter maakte en steeds grotere rondjes ging lopen.
Geen van deze vijf tijgers is tot dusver mensen tegengekomen.
Alle projectdeelnemers hopen van harte dat deze vijf tijgers dezelfde ervaring zullen hebben als Cinderella: succesvol de winter doorbrengen en de taiga tot hun thuis maken.
--AF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten