zaterdag 10 december 2016

Tuig schiet zeearend dood .....blijf van onze met uitsterven bedreigde roofvogels af!


Zeearend doodgeschoten in natuurgebied Wolvega, getuigen gezocht


In natuurgebied de Lindevallei in Wolvega is een dode zeearend gevonden. Het dier is neergeschoten.
De zeearend is op zondag vier december gevonden in natuurgebied de Lindevallei bij Wolvega. Om de doodsoorzaak vast te stellen is onderzoek verricht. Hieruit bleek dat het dier is neergeschoten, er werd hagel in het dier aangetroffen.


De politie heeft een onderzoek ingesteld en is op zoek naar getuigen. In Nederland is de zeearend een zeer zeldzame vogel en een beschermde inheemse diersoort.
De arend is waarschijnlijk in het weekend van 2-4 december uit de lucht geschoten. Wie iets heeft gezien in het betreffende natuurgebied, wordt verzocht om contact op te nemen met de politie.Veel roofvogels worden met uitsterven bedreigd. De meest bedreigde roofvogel is de Californische condor waarvan de totale populatie in 2002 slechts 170 dieren telde. Ook de Spaanse keizerarend en de apenarend lopen gevaar. Roofvogels worden bejaagd omdat sommige mensen denken dat ze gevaarlijk zijn. Ze staan bovenaan de voedselpiramide waardoor ze aan dezelfde risico's blootstaan als hun prooien.

Roofvogels in Nederland en België

In Nederland en België broeden de volgende soorten roofvogels: havik, sperwer, wespendief, buizerd, zeearend, rode wouw, bruine kiekendief, blauwe kiekendief en grauwe kiekendief (behorend tot de Accipitridae), en torenvalk, boomvalk en slechtvalk (behorend tot de Falconidae). Daarnaast zijn er nog een aantal soorten die als wintergast of dwaalgast de Lage Landen aandoen. De bekendste zijn zwarte wouw (in 2011 gebroed in Nederland[1]), smelleken, ruigpootbuizerd, slangenarend, dwergarend en vale gier.

2 opmerkingen:

 1. *DIERENLEED*

  Had ik maar
  de luwte gekozen
  Niet geweten
  wat er was

  Had ik maar
  mijn ogen gesloten
  Niet gezien
  op het nieuws zopas

  dat die stropers
  alsmaar schoten
  Een dode zeearend
  in het gras

  Had ik meer
  van het leven genoten
  als ik blind
  en onwetend was ?

  *EllyCat*
  www.ellycat.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit ontroerd me. Ik ben er stil van. Duizendmaal dank xxxx

   Erna

   Verwijderen