De senaat van New York heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat de verkoop van dieren in dierenwinkels verbiedt. Daarmee hoopt de senaat ook de broodfok, de zogenaamde ‘puppy mills’, aan banden te leggen.

Dierenwinkels
New York verbiedt verkoop van dieren in dierenwinkels | Foto: Pixabay

Met wetsvoorstel S.1130 wordt de verkoop van katten, honden en knaagdieren in dierenwinkels verboden. Hiermee zet New York een belangrijke stap om de beruchte ‘puppy mills’ tegen te gaan. 90 procent van dieren in dierenwinkels komt namelijk van de broodfok en daarbij heeft New York een van de hoogste concentraties aan dierenwinkels van heel de Verenigde Staten. Een rapport van de New York City Bar Association, een vereniging van advocaten en rechtenstudenten, stelt dat er in de VS minstens 10.000 puppy mills zijn, die gezamenlijk jaarlijks 2,4 miljoen puppy’s ter wereld brengen. Het wetsvoorstel gaat daarmee de levens van duizenden dieren veranderen.

Pups voor de verkoop in een dierenwinkel New York

 Puppy Mill New York

“Met zoveel goede dieren die gered moeten worden, is het niet nodig om met de broodfok, waarbij dieren worden mishandeld, de winkels te bevoorraden”, zei plaatsvervangend leider van de senaat Michael Gianaris en mede-indiener van het wetsvoorstel.

“Onze viervoetige metgezellen moeten met respect worden behandeld, niet als handelswaar.”

Puppy mills

In de broodfok is weinig aandacht voor het welzijn van de dieren, waardoor ze vaak kampen met chronische gezondheidsproblemen. Dat is volgens Gianaris niet alleen erg vervelend voor de dieren zelf, maar ook voor de gezinnen, die daardoor duizenden dollars aan dierenartskosten kwijt zijn. Ook zijn de levensomstandigheden van de dieren in puppy mills erg slecht, het is er onhygiënisch en er is een gebrek aan voedsel, water en zorg. Verder hebben de dieren ook weinig bescherming tegen hitte en kou. Daarnaast krijgen de jonge dieren weinig kans om te socialiseren.

Hoewel de broodfok voor honden al redelijk bekend is in Amerika, is de omgang met katten in minder bekende ‘kitten mills’ even wreed. Ook die industrie wordt straks aangepakt met de nieuwe regels. “Veel mensen realiseren zich nog steeds niet dat wanneer je een dier koopt in een dierenwinkel, je onbewust de broodfok steunt”, zei raadslid Linda B. Rosenthal, die het wetsvoorstel samen met Gianaris introduceerde in 2018. Volgens dierenwelzijnsorganisatie ASPCA koos vorig jaar al 30 procent van de nieuwe hondeneigenaren in New York voor adoptie uit een asiel. De organisatie verwacht dat dit aantal sterk zal toenemen met de ingang van deze nieuwe wetgeving.

Dierenwelzijn

Het wetsvoorstel maakte deel uit van een uitgebreid pakket aan wetten voor dierenwelzijn, waarmee dierproeven, dierenmishandeling, verwaarlozing en discriminatie bij verzekeringen op basis van hondenrassen aan banden worden gelegd. In 2018 haalde het pakket destijds niet genoeg steun in de senaat. Nu is dat anders. De afgelopen jaren zijn wel maatregelen genomen om de broodfok in te perken, maar die zijn onvoldoende gebleken. Met het verbieden van de verkoop van dieren in dierenwinkels hopen Gianaris en Rosenthal daar verandering in te brengen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma