Translate

dinsdag 3 mei 2022

Wat geiten moeten doorstaan voor geitenvlees, geitenkaas en geitenmelk

 


483.000
melkgeiten leven in Nederland
1.000 liter
melk geven de melkgeiten per jaar
200.000
geiten worden jaarlijks geslacht, vaak onverdoofd


Geiten moeten heel wat doorstaan voor keurmerkloos geitenvlees, geitenkaas en geitenmelk. Bijna alle geiten worden direct na de geboorte bij hun moeder weggehaald, onthoornd en de rest van hun leven op stal gezet. Zonder ooit buiten te komen.


Geiten groeien op zonder moeder

Geiten in de vee-industrie? Ze hebben een hartverscheurend leven. Dat begint al bij de geboorte. Dan worden lammetjes bijna meteen van de moeder gescheiden. Moeders melk is immers niet bestemd voor geitjes, maar voor mensen. Mede omdat de jongen niet aan mogen sterken bij de moedergeiten, krijgen ziektes de ruimte om toe te slaan. Bijna een kwart van de geitenlammetjes sterft vroegtijdig.

Lammetjes staan opeengepakt in een stal. Jonge geitjes die bestemd zijn voor de melkproductie worden onthoornd, om ervoor te zorgen dat ze elkaar als ze groter zijn niet verwonden. Het onthoornen gebeurt onder verdoving, maar aan de napijn doet men niets.

Wat geiten doorstaan voor geitenvlees, geitenkaas en geitenmelk

Voor een deel van de vrouwtjes is een toekomst als melkgeit weggelegd. De bokjes zijn een lastig bijproduct. Ze geven geen melk en in ons land is er weinig vraag naar geitenvlees. Voorheen gingen zij meestal op transport naar Zuid-Europa. Inmiddels blijven ze vaker in Nederland. Jaarlijks komen zo’n 80.000 van deze zogenaamde overbodige lammetjes in hun eerste levensweek binnen op Nederlandse bokkenmesterijen. Na vier tot vijf weken wegen de dieren ongeveer acht à tien kilo en gaan ze naar de slacht. Omdat dieren van verschillende herkomst bij elkaar worden gezet is de ziektedruk hoog. Op de bokkenmesterijen is een bizar sterftecijfer van gemiddeld zo’n 10 tot 20 procent. In 2017 werd bij een bedrijf zelfs een sterfte van 66 procent geconstateerd.

Per geit nog geen twee vierkante meter ruimte

Vrouwtjes worden voor het eerst gedekt als ze zeven maanden oud zijn. Per zwangerschap krijgt een geit een tot drie lammetjes. Veel melkgeiten worden ieder jaar zwanger gemaakt. Ze leven in groepen van 50 tot 250 dieren en hebben 1,1 à 1,3 vierkante meter per geit. Het overgrote deel komt nooit buiten.

Meer geiten, minder bedrijven

Het aantal melkgeiten dat in Nederland leeft groeit sterk: tussen 2000 en 2021 is het aantal bijna vervijfvoudigd tot 483.000 melkgeiten. Het aantal bedrijven is tegelijkertijd gedaald van 840 naar 569 in 2020. Minder bedrijven dus, maar wel meer geiten. Op gespecialiseerde geitenbedrijven zitten gemiddeld bijna 1.200melkgeiten per bedrijf. Al zijn er ook industriële bedrijven met meer dan drieduizend geiten. In welk bedrijf een geit ook staat: de slacht verloopt vaak hetzelfde. Onverdoofd.

Wat wil Wakker Dier verbeteren?

  • Een goede buitenruimte voor alle geiten.
  • Stoppen met onthoornen.
  • Goede zorg voor jonge geitjes, inclusief moederzorg.
  • Geen onverdoofde slacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten